Доклад от 300 страници с доказателства по разследването за импийчмънт на президента на САЩ Доналд Тръмп публикува Комисията по разузнаването към Камарата на представителите в САЩ. Целта на документа, който бе и приет, е да обобщи резултатите от разследването и събраните досега свидетелства срещу държавния глава.

Най-общо обвиненията срещу Тръмп са, че е използвал поста си, за да поиска чуждестранна намеса в изборите през 2020 г. И е възпрепятствал текущото разследване, с което комисията, публикувала сега доклад, започна през септември. 

Според текста Тръмп е оказал натиск върху Украйна да разследва неговия вътрешнополитически съперник Джо Байдън и сина му Хънтър. 

Доказателствата за отстраняване на президента Доналд Тръмп от власт са "множество", а той, освен че е възпрепятствал разследвавето на Конгреса, поставял политическите си интереси "над националните интереси на Съединените щати", става ясно от резюмето.

В него се казва, че е бил "разкрит продължаващ месеци наред опит на президента Тръмп да използва властта си, за да предизвика чуждестранна намеса в негова полза за изборите през 2020 г." Използвана е "схема, саботираща американската външна политика спрямо Украйна".

Пише още, че "президентът е изискал от новоизбрания украински президент Володимир Зеленски публично да обяви разследване на политически противник, от който вероятно се е страхувал най-много - бившият вицепрезидент Джо Байдън, както и повтаря дискредитираната теория, че Украйна, а не Русия, се е месила в президентските избори пред 2016 г."

"Доналд Тръмп е първият президент в историята на САЩ, който се опитва да възпрепятства разследването за отстраняване от поста му, започнато от Камарата на представителите.", се казва в обявените изводи

"Доказателствата за неправомерните действия на президента са много солидни, също както и доказателствата, че е възпрепятствал работата на Конгреса"

"Президентът е поставил личните си политически интереси над интересите на САЩ, опитал е да подкопае почтеността на изборния процес в САЩ и е застрашил националната сигурност", пишат още авторите на текста.

Белия дом заклейми доклада като клеветнически, в който няма никакво доказателство срещу Тръмп, предаде Франс прес. Отказано е и участие в изслушванията по този повод.

С приемането си, процесът по импийчмънт на Тръмп преминава в ръцете на юридическата комисия, която се събира на заседание днес. Според телевизии Fox News и CNN комисията е одобрила доклада при стриктно спазване на партийните линии, като републиканците са подкрепили президента.

От Белия дом продължават да отхвърлят обвиненията като "нечестни" и "лов на вещици", няма да има и участия в продължаващите оттук нататък изслушвания.

Сега юридическата комисия трябва да започне свое разследване, да обсъди доказателствения материал в доклада и конституционната рамка за придвижване на процедурата, след което евентуално да изготви обвинения за импийчмънт срещу Тръмп. По процедура би следвало в крайна сметка въпросът да стигне до пленарна зала, в която всеки конгресмен трябва да гласува "за" или "против" отстраняването на президента от власт.

Дори и гласуването да е срещу Доналд Тръмп в доминираната от Демократическата партия долна камара, крайното решение зависи само от Сената, където мнозинство имат републиканците.