Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) е проверила законността на 103 имота след разпореждане на Специализираната прокуратура, съобщават от държавното обвинение.

Всички те са собственост на 27 обвинени лица за участие в три неутрализирани през 2019 г. организирани престъпни групи за телефонни измами. 

Днес началникът на ДНСК е изпратил доклад в Специализираната проку,0ратура за предприетите действия за проверка на законността на строителството в посочените от прокуратурата имоти, допълват още от обвинението.

Проверените 103 обекта са на територията на градовете Горна Оряховица, Берковица, Левски, Ветово и с. Ружинци (община Ружинци), с. Арчар (община Димово).

Издадени са 17 заповеди за премахване на незаконни строежи, от които един вече е премахнат, а 2 са в процес на доброволно премахване. За други 20 обекта тече процедура по издаване на заповеди за премахване от кметовете на съответните общини. Забрана за ползване е наложена за 5 обекта.

23 от останалите проверени сгради са в категорията на т.нар. търпими строежи (незаконни, за които липсват строителни книжа, но са вписани в действащите устройствени планове и не подлежат на премахване и на забрана за ползване), други 26 строежа са в процедура по изследване на търпимост.

Заварените строежи са 9, проверени са и 3 преместваеми обекта, като един от тях е с документи, а два са незаконни и са в процедура на издаване на заповед за премахване, допълват от прокуратурата.

Срещу виновните длъжностни лица от общинската администрация, неизпълнили служебните си задължения, са образувани 11 административнонаказателни производства: на трима служители в община Ружинци, на двама в община Берковица, трима в община Левски и трима във Ветово.

За окончателните решения по образуваните преписки в общинските администрации ДНСК обещава да представи информация своевременно.

В последната година работата по т. нар. "ало-измами" от страна на спецпрокуратурата, надзиравана от Иван Гешев, се активизира видимо. Включително имаше задържана група, чиито тартори действаха от Румъния.

Само преди дни - на 28 ноември, от прокуратурата се похвалиха, че внасят в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу девет лица именно от тази група. Те са от едното "култово" средище на подобен вид престъпност - Горна Оряховица.

Участниците в групата бяха задържани на 18 април 2019 г. в Горна Оряховица, София и Букурещ.

Снимка БТА 

Самият Гешев често дава лично пресконференции, на които отчита успехите по този - по думите му - "сегмент" в работата, по който прокуратурата доскоро била длъжник на обществото.