Майките на деца с увреждания от инициативата "Системата ни убива" подкрепиха социалния министър Бисер Петков, чиято оставка вчера беше поискана от премиера Бойко Борисов. В отворено писмо обаче те призоваха министър-председателят да не го уволнява.

"Възмутени сме от отстраняването на Бисер Петков от поста министър на МТПС! Считаме, че мотивите Ви, че темповете на работа на министерството не отговарят на общественополитическите (ВИ) очаквания са абсолютно несъстоятелни!", пишат майките.

В петък следобяд в кратно съобщение на пресцентъра на Министерски съвет беше казано, че кадровото решение на премиера е въз основа на натрупани във времето основания.

"Министър-председателят счита, че темповете, с които Министерството на труда и социалната политика работи, не отговарят на обществено-политическите очаквания", се казваше там.

От "Системата ни убива" обаче  припомнят, че при Бисер Петков "стартира очакваната с десетилетия реформа в сферата на социалните политики за децата и хората с увреждания".

"Настояваме реформите да бъдат завършени и да не се протакат с неоснователно поискани от Вас оставки. Настояваме Бисер Петков да бъде върнат на поста министър на МТПС. Хората с увреждания, нямат повече време за губене. Протакането на реформата ще съсипе и унищожи човешки животи и в случая отговорността за това ще е единствено ваша", заявяват от инициативата.

Майките на деца с увреждания водят и друга борба - от няколко дни протестират пред парламента с искане Валери Симеонов да бъде отстранен от поста на зам.-председател на НС.