Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Два филма ще се прожектират в България безплатно вечерта на 6 декември в рамките на второто издание на Нощта на европейското кино, съобщиха от Еврокомисията.

♦ Първата прожекция е в София от 19,00 часа. Желаещите имат шанса да видят в Дома на киното белгийския филм „Момиче“ на режисьора Лукас Донт.

♦ А от 20,30 часа в Lucky Cinema Home в Пловдив зрителите ще могат да гледат българския филм „Ага“ на Милко Лазаров.

Това става ясно от публикувания в сайта на ЕК списък с прожекциите и местата, където те ще се състоят.

Второто издание на Нощта на европейското кино ще се проведе в избрани кина в целия Европейски съюз от 2 до 6 декември.

Инициативата позволява на зрителите да видят безплатно някои от най-добрите европейски екранни творби. и. Тя се организира от Европейската комисия чрез подпрограма МЕДИА на програма „Творческа Европа“ и от „Европейски кина“ - първата мрежа от кина, ориентирани към европейски филми.

„Общата любов към филмите споява хората“, коментира еврокомисарят за цифровата икономика и общество Мария Габриел.

Тя изтъкна също, че инициативата е пример как ЕС може да доближи независимото кино до европейските зрители.

Успехът на първото издание на Нощта на европейското кино от декември 2018 г. привлече нови кина и градове. Ако миналата година в нея участваха 34 града, сега броят им е вече 54. Кината са избрали филмите според разнообразните интереси и предпочитания на местната публика.

Програмата включва над 40 европейски филма, пуснати на екран през последната годината и подпомогнати от МЕДИА. Сред тях са „Клетниците“, „ Истината“, „Портрет на момиче в пламъци“, „Предателят“ и други. След всяка прожекция зрителите ще имат възможност да се срещнат с режисьори, продуценти и критици.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.