Рисунка на тръбите от проекта „Южен поток“, направена от Бойко Борисов, виси в рамка в кабинета на Жан-Клод Юнкер.

Това научаваме от спомените на самия Юнкер, публикувани днес в „Политико“. Те са в рубриката „Тетрадка“ – една от най-четените в това издание.

Днес е последният ден на Юнкер като председател на Еврокомисията. На 1 декември постът му ще бъде поет от германката Урсула фон дер Лайен и нейния екип, който бе гласуван от Европарламента на 27 ноември и окончателно одобрен вчера от Съвета на ЕС.

Ето какво разказва Юнкер за Бойко Борисов, когото нарича „приятел“.

„Снимките наистина казват много. Една от най-изкусните комуникации с премиерите, с които съм имал удоволствието да работя, е с един, с когото никога не успях да се разбера на някой език (макар да се смятам за нещо като полиглот). Това е моят приятел Бойко Борисов. Когато през 2015 г. се опита да ми обясни важността на сложния проект „Южен поток“ за енергийната сигурност в България и съседния регион, той го направи без брифинг и без думи, а само с няколко драски върху лист хартия. Бях толкова впечатлен от творбата му, че си я сложих в рамка и я окачих на стената в кабинета ми като напомняне за важността на енергийната взаимосвързаност.

Няколко месеца по-късно ме посети българска делегация, за да продължим дискусията за българския газов хъб. С гордост им показах, че съм разбрал всичко благодарение на страхотния талант на художник на техния премиер. За да открия, че член на делегацията е снимал поставената в рамка рисунка и я е дал на българската преса. Несъмнено бъдещите творби на Бойко Борисов ще красят някоя галерия в София!“