Парите от по-високите данъци в София върху сделките с имоти и автомобили и върху старите и неекологични коли ще се харчат за градския транспорт, за тротоари в кварталите, за паркинги на няколко етажа и за нови паркове. Това се разбра от думите на столичната кметица Йорданка Фандъкова пред бТВ. Според изчисленията й от двата по-високи налога за софиянци общо допълнителните приходи в бюджета ще са 28 млн. лева.

Основните плащания на гражданите като такса смет няма да растат, гарантира още кметицата. 

Още щом обяви плана за увеличение на данъци, Фандъкова бе обвинена, че по време на кампанията е обещавала точно обратното - че данъци няма да се пипат. Самата тя обаче катерогично отрече да е казвала подобно нещо. Най-сериозна критика отнесе "Демократична България", у чиято позиция Фандъкова откри противоречие:

"Проявяват или лицемерие, или некомпетентност", обяви тя по адрес на обединението.

"От „Демократична България” смятат, че не трябва да се увеличават данъци, а трябва да се намаляват тези на по-чистите автомобили. Данъците за най-чистите автомобили обаче са на долната граница по закон и те не могат да бъдат намалявани. Ние не предлагаме тяхното увеличаване”, заяви Фандъкова. 

„Когато говорим, че искаме по-чист въздух, трябва освен насърчителни да сме готови да предприемем и рестриктивни мерки. Старите автомобили трябва да плащат по-високи данъци, отколкото тези, които не замърсяват."

С други думи - мярката с по-високия данък върху автомобилите цели не толкова повече приходи, колкото по-чист въздух. Друга мярка в тази посока е инвестиция в отопление за 60 000 семейства, които сега ползват дърва и въглища. Според кметицата вече е започнало и изпълнението на двата проекта за безвъзмездната подмяна на около 20 000 отоплителни инсталации, кандидатстването на помощта започва от 20 януари, а по план до 3 години щяло да се модернизира отоплението за 1/3 от домакинствата, които сега ползват твърдо гориво. 

„В новата наредба за жилищата, която се подготвя, е заложено изискване - който ползва общинско жилище, да няма право да се отоплява на дърва и въглища”, заяви още Фандъкова.

За строежа на небостъргача "Златен век" на "Артекс" кметицата пък обясни, че позицията й винаги е била, че тази сграда няма място там. "Но да е ясно - ние вече сме кметове, не сме в кампания. Много лесно е да кажеш на гражданите това, което искат да чуят", каза Фандъкова. Тя обясни, че новият устройствен план може да бъде променен, но няма да засегне високата сграда, защото тя е одобрена по стария план.