Инициативният комитет за промени в българския волейбол издигна кандидатурата на Любомир Ганев за президент на федерацията - пост, заеман в последните 18 години от инж. Данчо Лазаров.

Още утре (четвъртък) клубовете, които го подкрепят, ще внесат подписка за свикване на извънредно общо събрание на 16 януари. Самият Любо Ганев в момента е вицепрезидент на БФВ.

На поредна пресконференция на волейболната опозиция в Пресклуб "България" бяха дошли да го подкрепят президентите на едни от най-елитните ни клубове - Красимир Илиев ("Черно море"), Владимир Николов ("Левски"), Иван Сеферинов ("Славия"), Давид Давидов ("Левски"), Александър Попов (ЦСКА), Илия Динков ("Марица"), Христо Драмов ("Виктория Волей") и Радко Тумбев ("Пирин"), както и още няколко от ръководителите на клубовете от елита.

Любо Ганев представи пред репортерите акценти от програмата си за развитието на волейбола в следващите четири години.

"Целта е да изградим работеща федерация с екип от хора, милеещи за българския волейбол. Да поставим силен фокус върху детско-юношеската школа. Да има прозрачност в управлението, да не става всичко в последния момент, както досега. Финансова стабилност с повече средства за клубовете и осигуряването на партньори, които да помагат за развитието на волейбола. За да постигнем тези цели, на нас ни е необходим екип. Един добре подбран екип е по-силен от един човек", заяви Любо Ганев и уточни, че разговорите за смяна на ръководството на федерацията са започнали преди по-малко от  2 седмици.

"Израснал съм във волейбола и знам, че идеите и резултатите на екипа са по-мъдри и по-успешни. Надявам се, че всички тези хора от инициативния комитет да ме подкрепят и като част от бъдещия управителен съвет. Те излязоха с лицата си и поискаха тази промяна, така че се надявам да бъдат до мен”, добави величието.

"Дойдоха при мен и поискаха промени. Самият аз имах някакви виждания, споделих с тях какво можем да направим, за да се промени волейболът към по-добро. След това проведохме още една среща, за да допълним тази моя програма. Имаше доста дискусии през последните две седмици. Обедини ни това, че имаме общи идеи и желание за променени в начина, по който се управлява БФВ", рече Любо Ганев и заключи, че ще се срещне с представителите на всички клубове и ще им представи програмата за развитието на българския волейбол.

Един от президентите на ВК „Левски“ - Владимир Николов, каза, че още утре ще бъде внесено предложението за извънредно общо събрание на федерацията. Той и съратниците му смятат, че необходимите една трета клубове за свикване на Общо събрание вече са се подписали.

"Утре внасяме предложение пред управителния съвет на БФ болейбол за свикване на извънредно общо събрание с кандидатурата на Любо Ганев за председател. След входирането федерацията има срок от 2 седмици да свика управителния съвет и да се произнесе по искането. Затова е важно на общото събрание на 20 декември в Казанлък всички клубове да бъдат там и с гласа си да поискат тази промяна. Говорил съм с 50 клуба и 95% от тях искат промяна в българския волейбол", уточни Владо Николов.

Президентът и старши треньор на ВК ЦСКА Александър Попов коментира и отношенията на опозицията с Радостин Стойчев и Матей Казийски, които са отявлени противници на Данчо Лазаров. Стойчев е бивш национален селекционер, а Казийски напусна тима солидарно с него преди олимпийските игри през 2012 г.

"Преди 7 години имаше подобна ситуация. С колегите от "Марек" бяхме заедно с тях двамата на фронтовата линия. Ние сме съмишленици. Радостин подписа искането за извънредно общо събрание. Бивши и настоящи опозиционери имат желание за реформа в българския волейбол. Ключовата дума е реформа. Матей като един от най-добрите волейболисти, раждани в България, трябва да има собствено мнение. Ако олимпийската квалификация през януари бъде спечелена, надявам се в състава да има място за всички", заяви Александър Попов.