Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Бойко Борисов, министър-председател на България, нация, дълбоко засегната от широко разпространената корупция, трябва да посети президента Доналд Тръмп в Белия дом в понеделник. Липсата на свобода на пресата в България вероятно не е в дневния ред на техните разговори.

Българската политическа система е доминирана от Борисов и неговата партия. Борисов е на власт почти непрекъснато в България от десет години и няма сериозна политическа опозиция. Междувременно Русия, която продължава да разглежда Балканите като регион на стратегическа конкуренция със Запада, се предполага, че косвено финансира политически партии в цяла Европа.

Липсата на свободни и независими медии в България днес е още едно условие, което подкопава демокрацията в този член на НАТО и Европейския съюз.

Тръмп, американският домакин на Борисов, често се нахвърля срещу легитимната американска преса. Когато прави това, президентът следва модела, използван от няколко настоящи и бивши чуждестранни лидери - като Борисов - за да задушат истината и отчетността на правителствата в техните държави.
Най-агресивният подход е този на Владимир Путин в Русия, за когото се твърди, че използва убийства, сплашване и законни наказания, за да задуши политическата опозиция и пресата.

Някои правителствени лидери в Европа - България и Унгария идват наум - използват или дават възможност за по-изтънчена комбинация от мерки за манипулиране и сплашване на пресата. Най-добре съм запознат със ситуацията в България, където служех като американски посланик. България днес предоставя примери как правителствата и специалните интереси използват редица действия, за да приведат медиите в подчинение.

Консолидирането на медийната собственост във виртуален монопол, контролиран от малка група български олигарси, е една техника. През 2002 г. националната преса в България, притежавана до голяма степен от международни медийни компании, беше сравнително независима и донякъде агресивна при отразяването на държавни злодеяния. Днес независими международни медийни групи няма, заменени в повечето новинарски сектори от местни олигарси и „бизнесмени“, които използват медиите, за да влияят на правителството и съдебната система.

Един човек - Делян Пеевски, член на българския парламент, играе главната роля в частните български медии днес. Съобщава се, че държи 80 процента от пазара, включително голям дял от разпространението на печатни новини в страната. Финансирането на местния контрол върху медиите в България е в най-добрия случай icъмнително, но Пеевски и шепа други олигарси могат да притежават или контролират почти всеки основен „частен“ всекидневник и телевизия в България.

Пеевски и свързаните с него използват своите издания в подкрепа на съществуващата структура на политическата власт, която ги защитава. Техните медийни издания дискредитират независими журналисти, политически противници, бизнес конкуренти и атакуват неправителствени организации и активисти, които изискват върховенство на закона, свобода на печата и защитават правата на човека.

Тъй като информационните медии в България често трудно оцеляват финансово, българското правителство, включително това на сегашния премиер Борисов, използва финансирането от ЕС и друго финансиране като средство за създаване на зависимост на публичните медии от финансирането от правителството.

Заплашването на български журналисти е често срещано. По принцип отделните журналисти се самоцензурират, защото знаят, че разследващата журналистика, водеща до излагане на престъпност и корупция, може да доведе до уволнението им от работа, съдебни обвинения в предубеден съд или претърпяване на физическо насилие.

Някои забележително смели български журналисти поеха риска да съобщят истината за корупцията в държавата и големите престъпления, но няколко от тези честни национални и местни журналисти бяха заплашени и нападнати.
Резултатът от потушаването на независимата преса в България изкриви медийния сектор, разруши доверието на обществеността в пресата и създаде национална политическа среда с малко държавна или наказателна отговорност и никаква сериозна опозиция, която да предизвика сегашното правителство.

Упадъкът на свободата на печата в България е добре документиран от „Репортери без граници“, Европейския център за свобода на печата и медиите и други медийни наблюдатели. Но сериозният международен или вътрешен политически натиск върху българското правителство за подобряване на свободата на печата не успя да подобри ситуацията.

Когато Доналд Тръмп използва силата на своята президентска платформа, за да атакува и унижава професионалната, независима преса за поставяне под въпрос на правителствени решения и разкриване на истината за корупцията и провалите на неговото хаотично управление, той по същество си служи с тактики за сплашване на пресата, подобни на някои от използваните в България и Русия. По същия начин, когато главният прокурор на САЩ стане политически функционер, който пази президента от правни рискове, върховенството на закона в САЩ е изложено на опасност. Когато висшите членове на Конгреса и националните телевизионни мрежи стават безспорни защитници на президента и насърчават теориите на конспирацията вместо търсенето на факти, общественият интерес към истината не се обслужва.

България, заедно с няколко други държави, които се стремят към пълна демокрация, са примери за това, което може да се случи, когато успеят програмите за компрометиране на независимата и настъпателна преса. Свободата на печата в САЩ още не е паднала до това ниво, но не благодарение на Доналд Дж. Тръмп, който изглежда би предпочел по-български модел.

______________________________________

* Джеймс У. Пардю е бивш посланик на САЩ в България и офицер от кариерата в армейско разузнаване. Той беше заместник-помощник генерален секретар на НАТО и е автор на „Миротворците: американското лидерство и края на геноцида на Балканите“. Статията е публикувана в The Hill . Заглавието е на Клуб Z.

Коментари

Калин

Нямало свобода на словото, хайде стига с тези глупости на които сами не си вярвате ! Има поне половин дузина телевизионни канали, които денонощно говорят и агитират против правителството. Същото е с вестниците, с изказванията на опозиционни политици от екрана. Журналистите зависят не от правителството, а от от олигарсите, разделени на кланове по интереси. Сравненията с Русия са безпочвени, Игор Яковенко говори ,че в Русия по времето на Путин са убити 143-ма журналисти. В България всеки говори и пише каквото си иска. Журналистите са самоцензурират в зависимост от това кой им плаща- дали газовия барон Дончев, дали Прокопиев, дали Огнян Донев /вашият сайт ги знае тези неща/. Тези, които живеем в България знаем какво е комунистическа цензура. Сега няма цензура. Има интереси на олигарси, които си преследват интересите. А генеалогията на олигарсите е една и съща - тя идва от средите на забогатялата комунистическа номенклатура. Естествено, вие си имате някакъв интерес да пробутвате идеята, че нямало свобода на словото, само че ние не живеем в Судан , и ежедневно виждаме дали има свобода или не. Кой знае защо, Киркегор бе писал, че между журналистиката и най-древната професия няма Бог знае каква разлика...

Остава само

Да се изока ефрейторът и компанията ще е пълна!
дедо Ощавко's picture
дедо Ощавко
Ощавен маркиз

Шапо пред негово

Шапо пред негово превъзходителство господин Пардю, бившия посланик на САЩ в страната ни! Добре е "да научим" и повторим за найсти пут, че "изникналото от нищото" преуспело дебелмамино момче владее 80 пърсентя от ЕС-"задунайковските" медии. Мда-а. Щото тайзи ОЧЕВАДНА истина почна да ни става все по-лека за понИсане и ХИБРИДНО ... "закономерна". Хо-хо. Улисан в тежката си битва за "по-висока пенсия, качествено здравеопазване, мигранти, джендъри, зимни гуми", па напоследък и за капка вода в чешмята си, на нашенския въйбиратель /путстапателнЬно емоционалЬно комундел-рашсифилисциращ се????/... никак му не пука КОЙ му набива в манерката, ЧЕ не е ЕС-атлантски ГРАЖДАНИН, ПЪЛНОПРАВЕН, каквито не са близо 90 процента от земляните. Жалко! Да си в челната десятка на Чилячеството и ... да продължаваш да се врътиш като сетен смотаняк.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.