Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Багер руши един от плажовете в Созопол, за да изгради защитна дига, която концесионерът на плажа е решил да изгради. Очаквано това предизвика гнева на местните хора, които събират подписка за спиране на дейностите на плажа. 

Дигата е почти изградена, намира се точно до морето и е висока почти 3 метра, показва репортаж на бТВ. На много места по морето това се прави по желание на собствениците на заведания, които по този начин се опитват да ги защитят от зимните бури.

Хората обаче се притесняват, че копаенето може да увреди безвъзвратно плажа в града им. 

"Това море няма да направи никаква щета. То си взема от пясъка и след това го връща. Това, което се случва тука, е престъпление за мен", каза една от протестиращите.

Според друг местен пък дигата е опасна, защото някое дете може да се покатери върху нея и да падне, а никой не се е погрижил да я обезопаси.

По стара традиция багерът е спрял да работи веднага след като е забелязал камерите. Оставали са само двайсетина метра, преди да завърши напълно ивицата.

Оказва се, че срещу проекта е и новият кмет на Созопол Тихомир Янакиев. Той обясни, че е изпратил запитвания до "Басейнова дирекция" и до РИОСВ за проверки, но от инспекцията са казали, че това не е в техните компетенции.

"От "Басейнова дирекция" обаче са констатирали нарушения, защото пясъкът се изгребва директно от прибоя, от водата."

Представител на концесионера пък каза, че няма нищо нередно в дейността на багера, но тъй като такава дига се издига за първи път - хората "са малко притеснени".

"Изгражда се дигата, защото... ето сега, при тази вълна, всичко щеше да бъде в боклуци. Второ - за да пази заведението (в близост - б.р.) и трето - този пясък е от плажа. Той ще си остане същият и даже ще стане по-хубав с течение на времето", обясни той. 

По думите му не се гребе от морето и багерът въобще не е влизал вътре. Той обясни, че не разполага с разрешително, но е изпратил уведомително писмо до институциите, за да обясни, че се изгражда "защитна дига".

От Министерството на туризма са обяснили, че нямат отношение към казуса. Същото твърди и кметът, тъй като плажът е изключителна държавна собственост. Освен това концесията е договорена именно с Министерството на турзима.

По-късно Нова тв съобщи, че Министерството на туризма все пак ще направи проверка.

 

 

Коментари

Така се прави

В завладяната държава!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.