Багер руши един от плажовете в Созопол, за да изгради защитна дига, която концесионерът на плажа е решил да изгради. Очаквано това предизвика гнева на местните хора, които събират подписка за спиране на дейностите на плажа. 

Дигата е почти изградена, намира се точно до морето и е висока почти 3 метра, показва репортаж на бТВ. На много места по морето това се прави по желание на собствениците на заведания, които по този начин се опитват да ги защитят от зимните бури.

Хората обаче се притесняват, че копаенето може да увреди безвъзвратно плажа в града им. 

"Това море няма да направи никаква щета. То си взема от пясъка и след това го връща. Това, което се случва тука, е престъпление за мен", каза една от протестиращите.

Според друг местен пък дигата е опасна, защото някое дете може да се покатери върху нея и да падне, а никой не се е погрижил да я обезопаси.

По стара традиция багерът е спрял да работи веднага след като е забелязал камерите. Оставали са само двайсетина метра, преди да завърши напълно ивицата.

Оказва се, че срещу проекта е и новият кмет на Созопол Тихомир Янакиев. Той обясни, че е изпратил запитвания до "Басейнова дирекция" и до РИОСВ за проверки, но от инспекцията са казали, че това не е в техните компетенции.

"От "Басейнова дирекция" обаче са констатирали нарушения, защото пясъкът се изгребва директно от прибоя, от водата."

Представител на концесионера пък каза, че няма нищо нередно в дейността на багера, но тъй като такава дига се издига за първи път - хората "са малко притеснени".

"Изгражда се дигата, защото... ето сега, при тази вълна, всичко щеше да бъде в боклуци. Второ - за да пази заведението (в близост - б.р.) и трето - този пясък е от плажа. Той ще си остане същият и даже ще стане по-хубав с течение на времето", обясни той. 

По думите му не се гребе от морето и багерът въобще не е влизал вътре. Той обясни, че не разполага с разрешително, но е изпратил уведомително писмо до институциите, за да обясни, че се изгражда "защитна дига".

От Министерството на туризма са обяснили, че нямат отношение към казуса. Същото твърди и кметът, тъй като плажът е изключителна държавна собственост. Освен това концесията е договорена именно с Министерството на турзима.

По-късно Нова тв съобщи, че Министерството на туризма все пак ще направи проверка.