Кюстендилци излязоха на протест срещу изборните резултати рано тази сутрин, начело с кмета на града Петър Паунов, съобщи bTV. Причината - не приемат, че ДПС при преразпределянето на мандатите получава място в НС от техния избирателен район. С него ромският лидер Александър Методиев, известен като Бат Сали, ще стане депутат.

Според кмета Паунов, проблемът не е със самия Бат Сали, а факта, че ДПС с по-малко от 1000 бюлетини получава същия брой мандати като партията, спечелила изборите в Кюстендил - ГЕРБ, която е получила 30 000 от гласовете на кюстендилци. Законът бил направен така, че да ощетява определени райони в полза на определени партии.

 "Не искаме "това нещо" Бат Сали!", скандираха кюстендилци, подкрепено от "Долу ДПС". Гласовете за ромския лидер идвали от Турция, твърдят те.

"Силните думи са заради провокацията, ясно и откровено следвам математиката. Няма как да прескочите 4 партии и да дадете мандат на осмата сила", обясни Паунов. 

Вотът на хората практически е подменен под натиск на ДПС, твърди още кметът на града. 

Александър Методиев е получил 864 гласа в Кюстендил. Антон Кутев от БСП, който има около 8000 гласа например, няма да влезе в парламента. 

Цветозар Томов от ЦИК обясни, че аномалията се получава заради начина на изчисляване на мандатите. В студиото на bTV той призна, че системата е несправедлива, но ЦИК трябва да спазва закона. 

Гласовете от Турция не влизат в нито едно регионално разпределение. Така при изчисленията излиза, че ДПС има по-малко мандати, отколкото би трябвало. За да се запълнят „дупките”, се дава мандат на Движението там, където то има най-големи остатъци, какъвто е случаят с Кюстендил. Тази аномалия е по-вероятно да се случи в малки райони, където малко гласове осигуряват мандат, обясни Томов. Според него е възможно занапред да се помисли страната да се раздели на повече, по-малки избирателни райони, както и да се създаде отделен избирателен район за гласовете от чужбина. На тези избори обаче гласовете се разпределяли според действащата система и исканията на жителите на Кюстендил нямало как да бъдат удовлетворени, разясни още говорителят на ЦИК.