Досегашният ректор на СУ "Св. Климент Охридски" Анастас Герджиков беше преизбран снощи за нов мандат.

"За" гласуваха 254 делегати на Общото събрание. Действителните гласове бяха всичко 318.

Изборът на Герджиков беше даден за пример и от премиера Бойко Борисов. Заедно с Доналд Туск, който стана шеф на ЕНП като единствен кандидат.

"Разбира се, приемам упрека, че както ректорът на СУ беше избран като единствен кандидат, пък нямаше протести, Доналд Туск беше избран, пък нямаше протести... Може да ми ги припишете на мен, че аз съм виновен, че не съм издигнал втори кандидат", обяви Борисов, визирайки бъдещия главен прокурор Иван Гешев.

В доклада си за изминалите четири години професорът отчете финансова стабилизация, изплатени задължения към НАП и Столична община и повишени доходи.

Похвали се, че за три години средната брутна работна заплата в Университета е нараснала с 53%, от 1119 на 1713.

Процентно най-много са скочили най-ниските заплати - тези на асистентите, каза още ректорът. Студентите обаче са намалели с 2700 души за четири години заради демографската криза. Отчетът беше приет с мнозинство, а проф. Герджиков представи и платформата си за следващите четири години - увеличение на заплатите с още 60 на сто и привличане на чуждестранни студенти, тъй като се очаква, заради възможността да се учи до 10-и клас, все по- малко български ученици да стават студенти, съобщи БНТ.

Софийският университет е на 988-мо място в Рейтинга за академичните постижения на университетите (URAP) за 2018/2019 г. Алма матер е на 404-то място в Европа от 817-те европейски университета.

Преди месец името на новия стар ректор беше замесено в скандал. Репортаж на Би Ти ви показа как майка му проф. Мария Герджикова е получила 9000 лв. от Алма матер за изготвянето на обучителни материали за нуждите на българите, живеещи в чужбина. Проф. Герджикова е дългогодишен ръководител на катедра „Методика“ във Факултета по славянски филологии на университета, професор по методика на обучението, доайен на методиката на обучението по български език и литература. През м.г. от 3 септември до 30 ноември 2018 г. тя е получила 9000 лв. възнаграждение от Департамента за информация и усъвършенстване на учителите към вуза за изготвянето на инструментариум за изследване на потребностите от обучение по български и литература в българските общности в чужбина, както и на методология, учебна програма и материали за въпросното обучение, като това е станало без конкурс - департаментът директно е посочил с кого желае да работи. 

От университета заявиха, че в случая категорично няма конфликт на интереси, тъй като проф. Герджикова била доказала професионалните си качества и опит, а договорът не бил сключен от нейния син, а от негов заместник, упълномощен да подписва документите на департамента.  "Департаментът за информация и усъвършенстване на учителите не обучава студенти, поради което не получава субсидия и е на самоиздръжка, от собствените приходи идва и възнаграждението на М. Герджикова", посочиха още от СУ. Въпреки това беше обявено, че "огорчена и обидена от направените внушения" проф. Герджикова вече е дарила полученото по договора възнаграждение на департамента, който ги е платил.

Синът ѝ, ректорът проф. Герджиков тогава видя в разкритията атака покрай кандидатурата му за нов мандат начело на най-престижното висше училище у нас.