Комисията по външна политика в Европейския парламент одобри кандидатурата на унгареца Оливер Вархей за еврокомисар по съседството и разширяването.

Новината съобщи пред Клуб Z българският евродепутат Илхан Кючюк от ДПС и либералната група "Обнови Европа" (ОЕ).

Това стана ясно малко след началото на заседанието на комисията днес. Депутатите продължават да обсъждат въпроса при закрити врата.

Представители на двете най-големи групи обаче са на страната на Вархей. 

Вархей бе принуден да отговаря на допълнителни писмени въпроси. Причина бе подозрението, че той не се дистанцира достатъчно от своя премиер Виктор Орбан, който е на нож с Брюксел. Тези подозрения идваха предимно от редиците на социалистите. 

Отговорите на Вархей обаче са показали убедително, че той най-малкото не споделя изцяло позциите на Орбан по външнополитическите въпроси.

С това се премахват пречките новата ЕК да встъпи в длъжност на 1 декември. Тя трябва да бъде гласувана от ЕП идната седмица в Страсбург.

Само Великобритания все още няма свой кандидат. Тя обаче трябва да напусне ЕС. И най-вероятно новата Комисия като за начало ще заработи без представител на Обединеното кралство, а по-късно ще се види дали такъв ще бъде номиниран, каза Илхан Кючюк.

Разграничение от Орбан

„Този път Оливер Вархей даде доста по-категорични отговори по отношение на върховенството на закона. Надделя неговото разграничаване от Орбан и най-вече от неговото правителство“, коментира пред Клуб Z след заседанието Илхан Кючюк.

Отговорите на унгарския кандидат били много по-задълбочени в сравнение с тези, които той дал пред Комисията по външна политика при изслушването му миналата седмица.

Клуб Z специално се поинтересува как Вархей е отговорил на въпроса каква ще бъде оценката му, ако някое правителство от ЕС даде политическо убежище на някой осъден бивш премиер от страна кандидатка. Макар да не бе споменато конкретно име, ясно беше, че става дума за убежището, предоставено от Будапеща на бившия премиер на Северна Македония Никола Груевски.

„Тук той не бе много задоволителен, но е прав в отговора си, като казва, че това е въпрос на национална компетентност. И е така. За нас обаче е много по-важно, че многократно в своето изложение, както и в писмените отговори, Вархей казва, че ще следва политиката на ЕС по отношение на върховенството на закона и ще се дистанцира от всякакво външно влияние, идващо било от неговата страна Унгария, било от трети страни“, добави българският евродепутат.

И подчерта:

„Той е за санкции, когато биват нарушавани основни човешки права и свободи. Нека да припомня само, че Унгария беше една от държавите, заради на които ЕС не успя да има обща позиция спрямо Китай.“

„Четейки отговора му, той ще последва позицията на Еврокомисията“, отговори Кючюк на въпроса ни дали Вархей би подкрепил евентуални санкции срещу родната си страна.

Не е станало обаче дума за миграцията – един от главните въпроси, по които Будапеща е в конфликт с Брюксел. Причината е, че тя не е част от обхвата на ресора на Вархей, който предполага ангажиране само с външните аспекти на това явление.

Какво се случи досега

Изборът на новата Еврокомисия бе забавен с един месец. По план гласуването бе предвидено за 23 октомври.

Евродепутати обаче отхвърлиха трима кандидат-комисари. Румънката Рована Плумб и унгарецът Ласло Трочани бяха спрени още от Комисията по правни въпроси, след като бяха уличени в конфликт на интереси. Те така и не стигнаха до изслушване.

Французойката Силви Тулар бе отхвърлена след второ допълнително изслушване.

Така Комисията „Юнкер“ продължи работа, но от 1 ноември насам тя действа в режим на ограничени правомощия.

В това време бяха номинирани нова трима кандидати. Румънката Адина-Йоана Вълян (транспорт) и французинът Тиери Бретон (вътрешен пазар, отговарящ също за промишлеността, дигиталната политика, отбраната и Космоса) бяха одобрени след изслушване в ресорните комисии.

Оливер Вархей обаче бе принуден да отговаря на допълнителни писмени въпроси.