Рекорден брой британци на възраст между 20 и 35 години живеят с родителите си, показват официални данни, като основната причина са високите цени на къщите и наемите, съобщи БНР.

Националната статистика изнесе данни, че за последните две десетилетия има 46-процентно увеличение на млади хора във възрастовата граница 20-35 години, които продължават да живеят при родителите си. За същия период цените на имотите са се увеличили три пъти. 

От 1999 до 2019 година броят на младите мъже и жени, останали в домовете на родителите им, се увеличил с над 1 милион, за да достигне 3,5 милиона. Преобладават мъжете в тази категория.  

Джорджи Ламинг от организацията „Дженерейшън рент“ заявява за вестник „Гардиън“, че младите хора са изправени пред „невъзможен избор“: или да останат при добър късмет в родната си спалня с надежда да спестят пари за депозит за ново жилище, или да излязат под наем и да страдат финансово. Изчисления показват, че като остават при родителите си, младите хора спестяват седмично около 130 паунда, които иначе трябва да дадат за наем, общински данък и сметки за ток и газ. 

Тази група от милиони британци може да се превърна във важно бойно поле за привличане на гласове от партиите в предстоящите общи избори на 12 декември, смятат политическите наблюдатели.