Кон боб яде ли и дали ще яде Хасан баница - това са поводи за други, следизборни размишления. Но дали ще яде Барак Обама българско кисело мляко, е въпрос сериозен и даже геополитически. Затова трябва да бъде поставен на обществено обсъждане веднага. И, разбира се, да му се отговори положително.

Историята е следната: един 52-годишен пловдивчанин живее от 24-години в Щатите. Защо там, а не в родината си, е повече от ясно. На остров Лонг Айлънд (близо до мегаполиса Ню Йорк) Атанас Вълев от доста време се занимава с производство на биохрани. Какви ли? Ами кебапчета, кюфтета, карначета, луканка... Не се смейте, това е сериозно. За Америка, затънала в хамбургери и волски пържоли с големината на том от "Болшая советская энциклопедия", нашата скаричка (направена от истинско месо!) е леко, витаминозно мезе.

А последното благородно начинание на Вълев е киселото мляко. 

Със своята марка "Тримона" (в чест на родния Пловдив) той е финалист в мега престижния конкурс "Произведено в Америка", организиран от свръх влиятелната телевизионна водеща и бизнесдама Марта Стюарт. Ако грубо сравним нещата - все едно да участва в "Произведено в България", продуцирано и водено от Ути Бъчваров. С уточнението, че Америка е по-голяма и богата от България (сори, България!), а водещата Марта Стюарт е трета в класацията за най-влиятелна жена в Америка след Опра Уинфри и Сара Пейлин (сори, Ути!)... 

За да не влизаме в излишни подробности: акцията наподобява на конкурса за природна забележителност преди няколко години, в която с гласуване за малко да издигнем Белоградчишките скали в ранг на природно чудо №1. За малко, защото братята сърби се организираха по-добре и ни скъсаха на последната права. Гласуването приключва на 13 октомври, а на 17 ще бъде обявен победителят.

Къде да гласувате? Ето тук. Как да гласувате? Ето как. Можете да го правите до 6 пъти на ден... Можете ли?

Ако победи в състезанието, Наско няма да вземе долари кеш. Но ще получи нещо по-добро - известност. Която означава: търсене. Което означава, че Барак Обама като нищо ще поръча за Белия дом една каса "Тримона" - да види какво е това чудо. А опита ли го веднъж...

"Ако спечеля, печели цял народ! Първото, което ще кажа на тържествената галавечеря, ще бъде: "Аз съм българин! Това е българско кисело мляко!" Пробивът на бнашето кисело мляко в САЩ ще е страхотна реклам. Най-популярните медии в Щатите ще говорят за него и за България", казва магистърът по специалност "Субтропично земеделие" от пловдивския ВСИ. И оценява шансовете като много големи.

Защото е от оригинална българска закваска и от качествено мляко. "Категорично: моето кисело мляко е най-хубавото и най-здравословното!", заяви пред Клуб Z мистър Атанас Вълев. Според него е мит, че то се получава единствено в България.

Засега от този тип храни гръцкият йогурт е №1 в САЩ. Я да вземем да направим така, че вече да не е така!