Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Дания обяви, че затваря границата си с Швеция и връща контрола след десетилетия свободно движение между двете. Причината е необяснимата вълна от насилие в съседката й, която предизвика и обявяването на извънредно положение за полицията.

Шведската полиция работи в условията на извънредна ситуация, след като тази седмица в кафене в центъра на столицата бе застрелян 15-годишен младеж. От две години страната  е разтърсвана от серия взривове и убийствата на гангстери, като най-вероятно става дума за война между наркокланове.

Последният взрив бе в петък в Малмьо – там една бомба избухна на стълбите в жилищна кооперация, а друга – в блок.

Вече няма седмица, в която да не избухват взривове и цяло чудо е, че засега почти няма пострадали странични граждани. С изключение на убийството на млада лекарка, което разтърси цялата страна. Приятелката на бивш гангстер, опитал се да излезе от престъпните кланове, бе застреляна с пет куршума в тила посред бял ден на улицата в Малмьо през август, докато в ръцете си държеше бебето си.

Само ден след избухването на двете бомби в Малмьо бе взривен автомобил, пак там, а неизвестни разстреляха и 15-годишното дете. Последното убийство бе капката, която преля чашата и полицията свика извънредна комисия, която да разследва гангстерската престъпност. Спецзвеното ще действа първоначално 6 месеца. Такова спецзвено досега полицията бе свиквала само след терористичния атентат в Стокхолм през 2017 година. Специалисти смятат, че в Швеция в момента престъпници имат запаси от експлозиви, каквито има само в Афганистан.

Гангстерската война, която започна преди две години и бе феномен само в гетата, вече е ежедневие и в кварталите на средната класа. Допреди две години наркодилърите си разчистваха сметките, използвайки предимно огнестрелно оръжие, но през последните седмици масово включват и бомби – кат оизнудване или заплаха.

„Такава честота на експлозии няма другаде в Европа и е непозната от войната насам“, смята експертът Генрик Хегстрьом.

Полицията в Швеция очевидно е безсилна да се справи с този проблем. Ако при престъпността извън гангстерската война тя успява да разкрие 9 от 10 убийства, то престъпленията в клановете почти никога не биват разплитани.

В Малмьо през последните 8 години има 38 убийства на гангстери и само 6 от тях са разкрити от полицията. Основна причина за това е, че полицията в Швеция няма никакъв достъп до гангстерите. В повечето случаи те са шведски граждани, но от семейства с миграционен произход и са второ или трето поколение шведи.

Гангстерската война отдавна има и политически последствия. Медиите обявиха полицията и властите в неспособност да решат кризата, а крайнодесните се радват на все по-голямо одобрение. Те поискаха и да се гласува вот на недоверие срещу министъра на правосъдието Морган Йохансон.

 

Коментари

Alee 26's picture
Alee 26
Alee26

Цигани

Цигани и мюслита се избиват по улиците на либерална Швеция. Западната цивилизация е импотентна и не става за нищо.
Not-Independent Observer's picture
Not-Independent Observer
Not-independent-observer

политнекоректен въпрос

Защо не напишете директно каква е етническата и религиозна принадлежност на гангстерите? Защото аз например не се досещам какви са по религия, етнос, цвят на кожата, произход. В Швеция се води гангстерска гражданска война, и е редно да се знае кой я е започнал. Или въпросът е нетолерантен?
 's picture

:)

:)

Ще дойде време западняците да бягат към Полша и Унгария.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.