След 15 месеца в ареста босът на "Винпром Карнобат" Миню Стайков е абсолютна здравна развалина, твърди защитата му.  Днес той за пореден път се яви на инвалидна количка, отслабнал и неузнаваем, много късо подстриган на дело в опит да му бъде променена мярката за неотклонение, която неизменно е най-тежката от август 2018 г.

За да се случи това - точно след 8-ия месец, когато изтича "разумният срок" на ареста на Стайков по първото дело срещу него - за банда за акцизни престъпления, му бе повдигнато ново обвинение - за източване на еврофондове в сговор с чиновници от ДФ "Земеделие".

Днес защитата в лицето на Анна Попова каза:

"От 14 души група единствено и само за Стайков е в сила десйтваща мярка "задържане под стража". Както и единствен той от всички обвинени в тази група е с инсулт, в инвалидна количка, с депресия, анемия, частична пареза, урологично заболяване."

Адвокатката на Стайков даде пример, че въпреки теоритечно предвидената възможност да се ползват специализирани медицински услуги, докато си в затвора, през миналата седмица са имали час за биопсия във ВМА, но не могли от болницата на затвора да се разберат със съдебния състав и аха да изпуснат часа...

Самият Стайков, без да става от количката, заяви:

"Нямам намерение да се укривам. Аз съм турдноподвижен, съдействал съм през цялото време, имам постоянно жилище, имам си имоти -  пряко съм свързан с България."

Той обърна внимание, че изтърпява наказание, без да е осъден.

Съдът преди това цитира тройна съдебномедицинска експертиза, друга четворна от "Пирогов" (която заключава, че може да се лекува в болницата на затвора), консултация с невролог, епикриза от уролог, становище за отказ от психиатрична експертиза и др...

Заради поведението на Стайков обаче съдът заключава, че той "явно страда от определени заболявания, като сам възпрепятства поставяне на диагноза и на 2 пъти отказва изобщо да му бъде провеждана диагностика и изследвания".

Съдебният състав реши бизнесменът да остане в ареста. Той прие, че няма опасност Стайков да извърши ново престъпление, но все така е налична опасността да се укрие.

Заедно със Стайков и двама от обвиняемите за организрана престъпна група от фонд "Земеделие" - Марио Кръстев (известен като Чорапа) и Трифонов, искат да им се позволи да напускат страната.