"Първите данни и анализи на изборния резултат показват, че ГЕРБ, че въпреки всичко съхранява подкрепата си, което е постижение. Участието във властта - и в изпълнителната, и в мествата - значи, че сме обект на укори, критики, носим отговорността и сме виновни за всичко.

Съхраняваме подкрепа, въпреки че всички играха срещу нас и единственото, което ги обединяваше, беше, че играят срещу нас. Няма идеология, ляво, дясно - никаква политическа хигиена.

Но "против" не е теза, това е липса на теза." 

Това обяви Томислав Дончев в изявление от името на ГЕРБ след втория тур на местните избори, който се проведе вчера. Административният секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов "облече" въпросните изводи в числа. През 2015 г. партията е имала 130 кметове на общини, от които 22 - на областни центрове. Сега сметката показва 10 кметове повече - тоест 140, а от тях 17 - на областни градове.

Формацията на Бойко Борисов е първа политическа сила в 163 общински съвета от 265 в страната, а общият брой на общинските съветници е увеличен с 80, гласи още отчетът (броят на общинските съветници зависи не само от броя реално подадени бюлетини за партиите в изборния ден, а и от това какво е съотношението в подкрепата, колко от формациите прескачат общинската избирателна квота, за да бъдат представени и т.н. - б.р. ). При районните кметове ГЕРБ взима всички позиции в Пловдив и Варна и има най-много сред останалите участници в София - половината.

На този фон Томислав Дончев обаче заяви, че "никой няма желание да изпада в самодоволство". И заяви, че анализът до ниво секции предстои, а там, където резулатите са под очакваните ще бъдат взети и мерки. Дълбочинният анализ бил важен, за да се разбере "на ниво секции, на ниво улици и квартали" кой от какво не е доволен, стана ясно още от думите му.

Дончев поде и друга любима тема на ГЕРБ от последните седмици - а именно това, което от формацията наричат "методика" и "практика" парламентарни партии да се крият зад инициативни комитети на избори. Очевидно препратката беше към БСП, която в София подкрепи независимата Мая Манолова, но и на други места не издигна теснопартийни кандидати за кметове. Това според Дончев се правело, за да може ако има победа - тя да се отчита, но ако няма - да не се отчита загуба. 

Паунов пък обяви как "колаборациите и съглашателства срещу ГЕРБ са проблем на тези, които ги направиха". 

Дончев обяви, че по закон има процедура за касиране на избори и който има такова желание - може да се обърне към съда  - явно отговаряйки на заявката от инициативния комитет на Мая Манолова, че събира данни за нарушения, защото възнамерява за обжалва резулатите от вота. ГЕРБ обаче не твърдяли, че процесът в изборите е опорочен там, където губи. 

Купеният вот е тема обаче, има много сигнали в прокуратурата, МВР работи и се надявам органите на реда да стигнат докрай. Ако някой купува - това поставя поне две теми - откъде са парите и как ще се връщат.", заяви още Дончев. 

Накрая обобщи:

"Искам да успокоя всички - изборите свършиха, няма нужда от повече агитация и пропаганда. Сега е време за работа. За съжаление основните теми на местното самоуправление останаха встрани по време на кампанията. Имаше нужда от политически дебат и политически тези - колко трябва да се харчи, какви да са данъците, инвестициите. Задачата на кмета не е само да запълва дупки и да реди плочки. Кметът е локален лидер, който чертае стратегия за развитие за 10 години напред. Такъв дебат нямаше, а от това страда демокрацията." 

И благодари на всички гласували граждани, защото "най-големият враг на демокрацията е безразличието".

В четвъртък в НДК премиерът Бойко Борисов събира изпълнителната комисия и местните структури на ГЕРБ на национално съвещание след проведените избори.