Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Парламентарните избори в Испания на 10 ноември може да не сложат край на политическата блокада в страната. Според проучване, чиито данни публикува в. "Паис", социалистът Педро Санчес се очаква да спечели, но без да получи абсолютно мнозинство, а крайнодясната партия "Вокс" почти да удвои броя на своите депутати, предаде БТА, цитирайки Франс прес.

Социалистите на Санчес ще са победители в тези четвърти избори от четири години насам със 121 депутатски места, но ще изгубят две места в сравнение с предишните избори от 28 април, сочи анкетата на центъра "деБе", осъществена в края на октомври след насилието в Каталуния, последвало присъдите срещу местни сепаратистки лидери.

Съответно Санчес ще остане все така далеч от абсолютното мнозинство, за което са необходими 176 гласа, дори ако бъде подкрепен от другите леви формации - радикалната левица "Подемос", която ще свие присъствието си в парламента от 42 на 31 места, и основаната през септември т. г. "Мас Паис" с очаквания за 5 места.

Вдясно Народната партия видимо ще увеличи резултата си с 91 места срещу 66 през април, а "Вокс" след априлското си нахлуване в парламента почти ще удвои местата си, получавайки 42 срещу 24 преди половин година, и така ще стане трета сила в долната камара.

Но тези две партии, както и либералната "Сиудаданос", която ще изгуби сега най-много депутати с 14 места срещу 57 през април, също няма да съберат абсолютно мнозинство дори заедно.

Според проучването 24 на сто от избирателите смятат, че ще се стигне до нови избори поради невъзможност за съставяне на правителство, а 52,2 процента прогнозират предсрочни избори след формиране на слаб кабинет, неспособен да осъществи мандата си докрай.

Анкетата показва, че абсолютно мнозинство - над 176 кресла в парламента, може да бъде спечелено от широка коалиция между социалистите и Народната партия, но Санчес категорично отхвърли подобен сценарий, уточнява АФП.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.