Ако банковата група КТБ - Търговска банка "Виктория" бъде обявена в несъстоятелност, това ще докара загуби на небанковия финансов сектор и осигуряването в минимален размер от 103 лв., показва тематичен стрес тест на Комисията по финансов надзор (КФН), публикуван в отчета ѝ за второто тримесечие на небанковия финансов сектор.

В банковата група са блокирани депозити и разплащателни сметки на стойност 42,9 млн. лв. за капиталовия пазар и 41,1 млн. лв. за застрахователния сегмент. Осигурителният пазар няма директни блокирани средства, но фондовете за допълнително пенсионно осигуряване ще понесат загуби в резултат на инвестициите им в колективни инвестиционни схеми, които имат блокирани средства в банковата група КТБ. Оцененият общ размер на загубите за осигурителния пазар възлиза на почти 19 млн. лева, пише в документа.

Според КФН поставянето под специален надзор и преустановяването на дейността на банковата група КТБ създава няколко групи проблеми на сектора. Основният е, че се блокират средствата по сметка както на инвестиционните посредници в банките, така и на двете банки, които също имат лицензи и клиенти като инвестиционни посредници.

Другият проблем е, че  управляващите дружества са инвестирали средствата на управляваните от тях взаимни фондове в ценни книжа, издадени от КТБ или в депозити в двете кредитни институции, което води до нарушаване на изискването активите, в които те инвестират, да са бързо ликвидни.

Освен това след преустановяване на дейността им двете банки не могат да изпълняват задълженията си в качеството им на довереник на облигационерите по облигационни емисии, което създава риск за правата и интересите на облигационерите по тези емисии.

Не може да се изключи и възможността за разпространяване на проблемите както сред други кредитни институции, така и сред участниците на небанковия финансов сектор, заключава КФН.