Прокуратурата обяви, че липсват конкретни данни в подадения сигнал от Инициативния комитет на Мая Манолова за търговия с гласове в някои райони на София на първия тур на изборите.

„В подадения от вас сигнал липсват каквито и да е конкретни твърдения за извършени престъпления против политическите права на гражданите, освен общото заключение за „безпрецедентно купуване на гласове” в избирателни секции, за които сте приложили резултатите от първия тур на изборите”, заявява Цацаров в писмо.

Кореспонденцията между обвинител №1 и подателите на сигнала бе публикувана в сайта на прокуратурата - приложени са и самият сигнал, и отговорът на Сотир Цацаров.

От документите става ясно, че екипът на Манолова е поискал прокурори и разследващи полицаи да има във всички т. нар. ромски секции в София за втория тур на 3 ноември. Става дума за секции в кварталите  "Филиповци", "Красна поляна", "Люлин", в район  "Слатина" и „другите покрайнини на град София”.

От комитета призовават пред Цацаров: „Настоятелно МОЛЯ да организирате извънредно дежурство на всички прокурори и разследващи полицаи, които не са в разрешен отпуск, лично да присъства със служебни и лични автомобили в ромските квартали на София, за да констатират купуването на гласове, което се готви повсеместно”

От отговора на Цацаров се разбира, че подобно искане няма да бъде удовлетворено като се посочва какъв е стандартният ред, по който се организира защитата на политическите права на гражданите в изборния ден – градският прокурор и директорът на СДВР работят заедно, през деня дежурни прокурори могат да реагират на конкретни сигнали, в това число – и подадени онлайн.