За първи път в България ще има толкова пъстри общински съвети. За първи път кандидат на ГЕРБ, които от 2005 г. насам са печелили столицата на първи тур, сега ще трябва да идат на балотаж за кметския пост. За първи път Йорданка Фандъкова (ГЕРБ), която се бори за четвърти мандат в София, има толкова нисък резултат на мажоритарен избор. От подгласничката ѝ, подкрепената от БСП Мая Манолова, я делят най-много 10%.

За първи път има граждански кандидат, печелещ сериозна мажоритарна подкрепа без партия зад гърба си, при това в столицата - Борис Бонев. Той е издигнат от инициативен комитет на сдружението “Спаси София”, с четвърти резултат. Анализаторите са единодушни, че това е една от изненадите на вота.

Резултатът от предстоящите балотажи в областни центрове може да намали, но с малко, достиженията на ГЕРБ от 2015 г., когато спечели 22 от 28 областни града, десет от които още на първи тур. За първи път в София е отбелязан толкова сериозен спад на вота за ВМРО - само 5 месеца след като на евроизборите организацията спечели двама евродепутати.

А много други неща се случиха за пореден път. Отново гласовете на градската десница в София бяха разпокъсани, тъй като до обединение на ДБ и "Спаси София" не се стигна. Отново няма да има балотаж в Кърджали, където кандидатът и настоящ кмет от ДПС Хасан Азис спечели пети мандат с над 50%. Но вместо кючек на победата, както през  2015-а, в Кърджали сега играха "хоро на заедността".

Няма да има балотажи и в Стара Загора и Бургас, където резултатите са близо до 70% за кметовете на ГЕРБ Живко Тодоров и Димитър Николов, печелещи съответно трети и четвърти мандат. Но в две трети от общините втори тур ще има.

Първата политическа сила и прогнозите на Цветанов

Окончателните изборни резултати още не са обявени от Централната избирателна комисия (ЦИК), но не е изненада, че за 11-и пореден път ГЕРБ е първа политическа сила на избори. Макар и с по-малко общински съветници от предишните местни избори и най-вероятно с по-малко кметове от досегашните 129 (от общо 265 общини).

"Докато сме първа политическа сила, няма отстъпление", заяви пред журналисти премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, определил резултатите като "безапелационна победа" и бой на БСП. В следизборните студия политолози ги изтълкуваха като затвърждаване на статуквото поради липса на алтернатива и вероятност ГЕРБ да изкара пълен трети мандат.

Как се справи ГЕРБ без Цветанов? Въпреки първия за ГЕРБ балотаж в София според Борисов не са се оказали верни предсказанията за отстъпление на ГЕРБ в смесените райони, дошли откъм доскорошния Втори. Но по БНТ Първан Симеонов от “Галъп интернешънъл” заяви, че "ДПС разширява своята електорална биография, особено на Северозапад".   

София, най-голямата интрига

Със София започна интригата на тези местни избори - и със София ще завърши или ще прерасне в нова на 3 ноември. Разликата от близо 40 000-50 000 гласа между Фандъкова и Манолова веднага подхрани две спекулации: а) дали в столицата не може да се повтори прецедентът от Будапеща, където унгарската опозиция в лицето на леви и десни партии се обедини срещу авторитарния Орбан; и б) дали президентът Румен Радев няма да се "включи" в прегрупирането на силите за втория тур - например с отказ да подпише указа за новия главен прокурор Иван Гешев срещу мобилизиране на (някаква) подкрепа за Манолова от градските десни.

Още в изборната нощ тръгнаха залози коя от двете претендентки биха подкрепили избирателите на градската десница на втори тур. "Спаси София" ще коментира темата в идните дни. "Демократична България" обяви в началото на кампанията, че ще оставят избора на съвестта на симпатизантите си. 

Фандъкова и Манолова вече се обърнаха с послания към тях - първата към "десните", втората към "кандидатите на промяната". В първото си изявление пред журналисти след края на изборния ден Фандъкова заяви, че "София е дясна" и поздрави ДБ и независимия кандидат Борис Бонев за "добрите резултати". Манолова призова софиянци да изберат "между диктата и демокрацията" и за "обединение, солидарност и надпартийност, когато се борим за промяната в София". Изследване на "Алфа рисърч" показа, че 70% от подкрепата, осигурена за нея, идва от БСП, а 18 на сто - от други по-малки политически сили.

Зам.-председателят на БСП Кирил Добрев с едно изречение затри усилията на бившия омбудсман да изгради образ на "независим кандидат", заявявайки, че "за левицата в София това е първият балотаж от 2005-а насам".

В национален план резултатите показват едно по-добро присъствие на ВМРО - за разлика от софийското им представяне. Това означава вероятна подкрепа за ГЕРБ на балотажите и заздравяване на коалиционната спойка независимо от факта, че в Пловдив техният кандидат и бивш кмет Славчо Атанасов отива на балотаж с кандидата на ГЕРБ Здравко Димитров.

Избори 2019: назрява промяна?

Политолози и социолози са много предпазливи в прогнозите си за изхода от втория тур в София - хем твърдят, че ГЕРБ и този път ще спечели, хем че все пак съществува вероятност Манолова да победи в зависимост от това дали ще успее да консолидира протестен вот. Близките до ГЕРБ анализатори смятат, че Фандъкова и този път ще спечели, както и че не е възможно десни избиратели да гласуват за Манолова.

Свързвани със социалистите от своя страна са убедени, че "сценарият от Будапеща" е възможен и обединение на леви и десни в София ще доведе до победа, а оттам и до промяна в национален мащаб.

„Назрява промяна, ще се случи не на местните, а на следващите парламентарни избори, въпросът е кой ще я овладее и ще поеме лидерството над нея", заяви политологът Харалан Александров по БНТ.

На въпрос дали е сигурна победата на Фандъкова на балотажа, Борисов отговори: "Никога нищо не е сигурно в тоя живот. Единственото сигурно нещо е "Орландовци".

Какво да се прави, всички доволни политици си приличат, всяко политическо семейство е нещастно посвоему.

"Дойче веле"