Руски войник простреля смъртоносно осем свои колеги в база в Далечния изток, предаде Би Би Си.

Военнослужeщият в ремонтно-техническа база в с. Горни близо до Чита в Забайкалския край е открил огън по колегите си при смяна на караула,  предаде ТАСС, цитирайки руското министерство на отбраната.

"В резултат осем военнослужещи са загинали на място, още двама са получили рани с различна степен на тежест", се казва в съобщението, цитирано от агенцията.

То посочва, че стрелецът е арестуван, а ранените - транспортирани до болница. Животът им е извън опасност, съобщава министерството.

Според руски официални представители, цитирани от Би Би Си, арестуваният, чието име не се споменава, е наборен войник и вероятно е страдал от психическо разстройство.

"По предварителни данни от мястото на произшествието, действията на военнослужещия могат да са произтекли въз основа на нервен срив, предизвикан от лични  обстоятелства несвързани с протичането на военната служба", се казва в съобщението на министерството, цитирано от портала РБК.

Жертвите включват двама офицери и шестима срочнослужещи и волнонаемни, предаде ТАСС.

Към местопроизшествието е излетяла следствена комисия начело със заместник-министъра на отбраната Андрей Картаполов.

Горни е единственото населено място в Забайкалския край, което има статут на закрит град, предаде радио "Свобода" на руски. Там е била разположена вече разформированата 4-а ракетна Харбинска дивизия, от ракетните войски със стратегическо предназначение.​

Според радиото по-рано се е съобщавало, че в селището ще бъде разквартирувана сформированата през декември 2016 година 3-а ракетна бригада на 29-а общовойскова армии на Източния военен окръг, на въоръжение, в която ще постъпят оперативно-тактическите ракетни комплекси "Искандер".