В Кърджали и Смолян интрига за кметския вот в неделя почти няма и е твърде вероятно досегашните кметове да спечелят още на първи тур. Интрига обаче има в Смолян, където имаше огромни скандали, довели до политически прегрупирания.

Кърджали

Кандидатите за кмето на Кърджали са осем: Стоян Георгиев от ДБГ, Никола Чанев от ГЕРБ, Иван Кадънков от "Воля", Мехмед Ходжа от ДОСТ, Хазан Азис Исмаил от ДПС, Милко Багдасаров от "БСП за България", Иван Коларов от СДС и Радослав Милев от "Демократична България – Обединение". С най-големи шансове е Хасан Азис, който е вече три мандата кмет на града. На последните местни избори Азис стана кмет с 18 229 гласа или 59,41%. Багдасаров пък е вечният кандидат на БСП за регона, независимо за какви избори става въпрос.

Хасан Азис и Никола Чанев

Чанев е настоящ областен управител. Цялата му трудова биография е свързана с държавата. Преди да стане областен управител е бил служител на НАП.

Смолян

В Смолян кандидатите са 7:  Мирослав Фисински, независим кандидат, издигнат от инициативен комитет, инж. Румяна Фиданова (ДПС), Стефан Сабрутев (подкрепен от БСП), Владимир Гърбелов (подкрепен от НФСБ), Николай Мелемов (ГЕРБ), Кирил Хаджихристев (местна коалиция Новото време), Петър Кадиев (АБВ).

Николай Мелемов

Фаворит за победа на вота е Мелемов. Преди 4 години той отвя конкуренцията още на първи тур с 10 259 гласа или 54,43%.

Стефан Сабрутев и Кирил Хаджихристев

Хасково

В Хасково кандидатурите са 10:  Веселин Белевски от "Глас Народен", Добри Беливанов от Съюз на свободните демократи, Ростислава Жекова ВМРО – БНД, Добрин Бошайков от Партия на Зелените, Станислав Дечев от ГЕРБ, Веселин Илчев от Християндемократическа партия на България, Румен Райчев от ДОСТ, Коста Стоев от "БСП за България", Христо Сариев от Движение ЗАЕДНО за промяна и Драгомир Андонов от „Демократична България – Обединение“ (ДА България, ДСБ, Зелено вижение).

Добри Беливанов

Последните местни избори бяха спечелени от Добри Беливанов на втори тур с 28 975 гласа или 73,13%. Тогава обаче той бе кандидат на ГЕРБ. По време на управлението му в Хасково избухна т.нар. скандал "Кумгейт" заради роднини и близки на депутата от ГЕРБ Делян Добрев, които бяха назначени в общината. Заради този скандал Добрев подаде оставка като депутат.

Станислав Дечев и Коста Стоев

Според социологическите проучвания балотажът в Хасково е почти сигурен и той ще бъде между ГЕРБ и БСП. Кандидатът на ГЕРБ е областният управител Станислав Дечев. Делян Добрев и Дечев живеят в съседство в комплекс от луксозни къщи. Основен претендент на Дечев е издигнатият от коалиция "БСП за България" Коста Стоев – дългогодишен директор на банка с доказани професионални качества.