Стилът на политическо поведение на лидера на партия “Атака” Волен Сидеров намери последователи и на Капитолийския хълм във Вашингтон.

Републикански конгресмени провалиха изслушване в закрито заседание на членове на три комисии към Камарата на общините, което би могло да се окаже във вреда на президента Доналд Тръмп. Той е обект на процедура за отстраняване от длъжност.

Двадесетина републикански представители нахлуха в залата с крясъци и викове и провалиха заседанието. Беше повикана Капитолийската полиция, за да въдвори ред. Някои от републиканските конгресмени носели мобилни телефони, въпреки че в залата със строг режим за сигурност са забранени всякакви електронни устройства, предаде Ройтерс.

Републиканците твърдят, че правилата на изслушванията, определени от доминираната от демократите Камара на представителите, не са справедливи, включително заради закритите заседания, на които се изслушват свидетели.

Законът позволява на Камарата да определя правилата на анкетите, които води. 

Целта на сегашната е да установи дали Тръмп е оказвал политически натиск върху Киев да започне криминално разследване срещу главния демократически претендент за президентския пост на изборите догодина Джо Байдън и срещу неговия син Хънтър Байдън.

Днес комисията трябваше да изслуша Лора Купър, най-старшата представителка на Пентагона в Украйна. В показания пред конгресмените във вторник Уилям Тейлър, най-висшият US дипломат в Украйна, каза, че Тръмп е поставил планирана $391 млн. американска военна помощ за Украйна в зависимост от това дали нейният президент Володимир Зеленски ще нареди споменатите разследвания.

Международните медии нарекоха свидетелствата на Тейлър “бомбени”. 

Хънтър Байдън е заемал неплатен пост в борда на украинската енергийна компания “Бурисма”. Той отрича да е извършвал там нещо незаконно.

Изслушванията могат да доведат до това Камарата да представи на контролирания от републиканците Сенат обвинения срещу Тръмп, който да започне процес за отстраняването на президента от длъжност.  Републиканските сенатори за момента показват “малък апетит” за това, коментира Ройтерс.