Китай ще приеме първото голямо Световно клубно първенство през 2021 г., съобщи ФИФА. Надпреварата беше одобрена през март. Тя ще включва 24-те най-силни отбора на планетата - осем от Европа, шест от Южна Америка, по три от Африка, Азия, Северна и Централна Америка и един от Океания.

Точните дати не са официално обявени, знае се само, че турнирът ще е през юни. Не е ясно и как ще бъдат определени представителите на конфедерациите.

"Това ще бъде първото наистина световно първенство на клубно ниво, заяви президентът на ФИФА Джани Инфантино. - Сигурен съм, че ще бъде много оспорвано и всички, които обичат футбола, вече го очакват. Все пак ще участват най-силните отбори."

Решението домакинството да се даде на Китай е взето на заседание на борда на ФИФА в Шанхай, където Инфантино даде брифинг.

През март Европейската клубна асоциация, обединяваща най-големите отбори на Стария континент, възропта срещу решението за въвеждане на турнира. Най-голямото оплакване беше, че не е питана. Имаше и директна заплаха за бойкот. 

Инфантино отново заяви, че не се притеснява от неучастие на европейските грандове.

В момента Световното клубно първенство се провежда с много по-малко тимове - само с шампионите на конфедерациите. Тази и следващата година турнирът ще протече по стария формат през декември - в Катар.