В северна Сирия да се направи зона за сигурност, в която да няма военни атаки и животът на цивилното население да е гарантиран предложи военната министърка на Германия. Анегрет Крамп-Каренбауер, която е и лидер на управляващата партия ХДС, поиска ООН да изпрати сини каски в региона, а той да бъде разделен на сектори.

Германия ще се ангажира да осигури мисията в един от тези сектори, гарантира още тя. Франция, Великобритания и САЩ са откликнали положително на предложението й и биха участвали със свои сили в другите сектори.

Турция също е сигнализирала, че ще се съгласи. Необходими ще са войски на място, разузнаване, въздушна подкрепа от ВВС, спасителна верига за извеждане на населението от застрашени региони и спасяването на ранени и болни, както и логистика.

Мирната мисия трябва да е под ръководството и с мандат на ООН, смята още Крамп-Каренбауер. Тя трябва да включва и бойни части на армиите на участничките.

По подобен начин НАТО действа в Афганистан, посочи още министърката. Германия е поела там отговорността за сектор в Северен Афганистан и е изпратила 5000 свои военни.

Предложението на Анегрет Крамп-Каренбауер е обсъдено и подкрепено от канцлерката Ангела Меркел и парламентарната комисия по военните въпроси. В четвъртък и петък министърката ще го обсъди и в Брюксел с партньорите от НАТО. Тя посочи също така, че е от изключителна важност Русия също да участва в тази мисия. Договореното във вторник между Турция и Русия примирие от 150 часа няма да реши проблема, заяви лидерката на ХДС.

Само по този начин от една страна ще може да се продължи борбата с Ислямска държава и от друга ще е възможно възстановяването на района и връщането на бежанци в сигурната зона.

Предложението на Крамп-Каренбауер бе посрещнато остро от коалиционния партньор на ХДС – социалдемократическата партия. Външният министър Хайко Маас критикува колежката си от военното министерство, че е избързала да направи предложението, преди да го съгласува с коалиционните партньори в правителството.

„Светът очаква федералното правителство да застава единодушно зад подобно предложение“, посочи той.

Според него първо е трябвало да се изясни с колко души може да участва самата Германия в подобна мисия. Франция също изрази скептицизъм към предложението- Според Париж то не отговаряло на динамиката на ставащото в региона.