Днес Иван Гешев ще бъде изслушан и гласуван според хронограмата за избор на нов главен прокурор от висшия колективен орган в системата - Пленума на Висшия съдебен съвет.

Кандидатът получи и множество запитвания по чл. 173 от ЗСВ от изрично посочените за това "юридически лица с нестопанска цел, определени за извършване на общественополезна дейност, професионалните организации на съдиите, прокурорите и следователите, висши училища и научни организации..." Някои от тях са повече от остри и критични - от Българския хелзинкски комитет (на които отговори снощи), от Инициатива "Правосъдие за всеки", Български институт за правни инициативи (БИПИ), от фондация "Антикорупционен фонд", ГД "Боец" (на които също вече отговори) и пр... 

Задължение за кандидата няма, защото законът не сочи какви да са отговорите му - писмени, устни, подробни, еднозначни, няма пречки и да "пропусне" питане... Но на добра воля той вероятно ще отговори дълго и напоително.

На Гешев със сигурност ще задат въпроси и представителите на критично настроеното малцинство в Съвета, което включва без съмнение Лозан Панов, Атанаска Дишева, Олга Керелска и Цветинка Пашкунова.

Пашкунова обаче е в отпуск, съобщи "Де факто". Болнични засега няма

Аритметиката:

След позора преди 5 години с уволнението на Камен Ситнилски от предния ВСС с 16 гласа, които бяха счетени за "две трети" от 25- членния съвет, в закона вече ясно е записано (с число), че трябват 17 гласа за избор.

Иван Гешев има 11-те от "бетонната" Прокурорска колегия, които са и негови предложители. Изненада тук би била равна на някое чудо...

Факт за съдийската колегия е, че само преди дни 10  членове призоваха Лозан Панов да си подаде оставката (става въпрос за призива му да се реши делото "Полфрийман" по-бързо, б.р.)

От тази декада "бакалските сметки" сочат, че, наблюдавайки поведението на членовете ѝ, изненада може би се очаква единствено от Красимир Шекерджиев - член от професионалната общност. Цялата останала съдийска квота плюс политическата, а именно:

Боян Магдалинчев (ГЕРБ)

Боян Новански (Атака)

Боряна Димитрова (съдийска)

Даниела Марчева (БСП)

Драгомир Кояджиков (БСП)

Севдалин Мавров (съдийска)

Стефан Гроздев (ДПС)

Вероника Имова (ГЕРБ)

Георги Чолаков (председател на ВАС)

... с огромен процент вероятност ще осигури на кандидата смазващите около 20 гласа.

Обаче това са само косвени съждения. Нищо не пречи например от авторите на писмото срещу Панов, някоя от дамите да не харесва Гешев. Или две...

Както и обратното - от уж отявлените противници някой да го подкрепи във важния ден. Сигурни са две неща - че вече вотът е явен и че не може да има "въздържал се".

Почти сигурно е третото - че въпросът е не дали, а с колко ще има утвърдителен избор.

Както е известно, в последните дни се появиха и зачестиха апелите към президента Румен Радев - който проформа назначава тримата големи, да върне избора. При второ предложение обаче той няма да има право да откаже. Тънка подробност е, че няма срок, посочен за произнасянето му.

Досега Радев не е дал ясен сигнал какво мисли да прави, ако Гешев му бъде поднесен за подпис.

Той вече върна избора на Георги Чолаков за председател на ВАС, но тогава се позова - доста смислено, на факта, че излъчилият го ВСС си отиваше до дни. Новият състав се конституира и със силата на аргумента, че Чолаков е "изборът на съдиите", т. е. - одобрен от общо събрание на ВАС, и го одобри втори път.

Какво са ни замислили за днес ще видим...