Европейската комисия е предупредила Франция и Италия, че техните проектобюджети могат да се окажат в нарушение на фискалните правила на ЕС и е настояла за разяснения от правителствата на двете страни, предадоха Ройтерс и Франс прес, цитирани от БТА.
 
Писмото с дата 22 октомври до италианското правителство е подписано от еврокомисарите с икономически ресори Валдис Домбровскис и Пиер Московиси. В него се посочва, че предварителната оценка на проектобюджета на Италия за 2020 година показва неспазване на фискалните препоръки да бъдат намалени разходите.
"Италианският проектобюджет не отговаря на изискванията за намаляване на дълга през 2020 година", пише в писмото. 
 
В него се допълва, че това би могло да доведе до задействане на процедура за санкции, ако Италия не предостави достатъчно разяснения по въпроса или не направи промени в проектобюджета си.
 
 
Това е пореден случай, в който комисията има проблем с проекта за бюджет на италианското правителство. На 23 октомври миналата година за първи път в историята на ЕС беше върнат бюджет на страна-членка, именно на този подготвен от Рим. Еврокомисията поиска от Италия да представи нов в триседмичен срок поради увеличения дефицит.
 
Тогава управляващото популистко правителство на страната предвиждаше публични дефицити от от по 2,4 на сто от БВП. Числото обаче беше далеч над разрешените от ЕС 1,8%. Основната причина за връщането на бюджета обаче беше, че Брюксел смяташе, че Италия не може да си позволи да уселичава разходите си така заради тежкото бреме на публичния й дълг, който към онзи момент беше 2,3 трилиона евро или 131% от БВП. 
 
Така след неколкократни опити на властта в Рим да прокара бюджета си, в крайна сметка правителството беше принудено да остъпи и да предложи приемлив вариант на ЕК. 
 
Този път анализаторите смятат, че правителството на Джузепе Конте не смята да влиза в нов конфликт с ЕК и ще направи всичко възможно да се говори. Проблемът идва от обещанието на администрацията да подготви т.нар. от нея "експанзионен бюджет", който може да увеличи структурния дефицит с още малко. Предполага се обаче, че при добра аргументация ЕК ще приеме леките изключния.
 
 
Брюксел е изпратил писмо и до френския министър на финансите Брюно Льо Мер. В него се посочва, че със сегашния проектобюджет Париж може да се окаже в нарушение на правилата на ЕС за държавния дълг.
 
Франция не предвижда никакви структурни подобрения през идната година противно на изискванията на ЕС за намаляване на дълга с 0,6 на сто от БВП, уточни Ройтерс.
 
Притесненията идват от политиките, които президентът Еманюел Макрон инициира през последните месеци в опит да се справи с масираното недоволство и протестите в Париж. Той увеличи значително публичните разходи и допълнително намали данъците, което, според Брюсел, създава предпоставки за генериране на допълнтиелен дълг. 
 
Еврокомисията, която отговаря за оценката на бюджетите на страните от еврозоната, изпрати предупреждения и до Испания, Португалия и Белгия, чиито правителства не са представили пълни бюджети до крайния срок 15 октомври, определен според правилата на ЕС.
 
Испания и Белгия не са сформирали нови правителства след тазгодишните избори, а Мадрид отново ще организира вот през ноември. В Португалия все още няма нов кабинет след изборите този месец.
 
Има вероятност държавите да представят непълни бюджети заради изборите, но комисията предупреди правителствата на трите страни, че техните финансови планове може да не отговарят на фискалните правила на ЕС.
 
Изпратено беше предупредително писмо и до Финландия заради нарастващите й държавни разходи. Хелзинки отговори, че мерките са временни и необходими за повишаване на заетостта и подобряване на държавните финанси в дългосрочен план, отбелязва Ройтерс.