Общинските избори в Сливен изправят счетоводителя Стефан Радев срещу бившия военен Никола Милев.

Радев, който е сегашният градоначалник от ГЕРБ, е с най-големи шансове за още един мандат. Агенция “Маркет линкс” му дава 31 на сто от гласовете на първия тур срещу главния му опонент Милев, който е бивш кмет и събира 26 на сто от вота.

Зад тях са футболната легенда Йордан Лечков, също бивш кмет, но далече от годините на футболната и политическата слава - днес за него биха гласували 6 на сто от сливналии, а за четвъртия претендент Румен Бозуков, юрисконсулт в частна фирма, подкрепен от местна коалиция, отдават предпочитанията си 5 процент от сливналии.

Йордан Лечков

бТВ предаде пряко тази сутрин публичните дебати между претендентите, който се състоя на централния градски площад пред общината. Главните му теми бяха общинският дълг, ромският квартал “Надежда”, чистотата на въздуха, безопасността на движението, паркингите.

Стефан Радев

Радев обеща “по-активно икономическо развитие, по-благоустроен и по-зелен град”, включително в междублоковите му пространства. 

Милев каза, че негов приоритет ще бъде Сливен да стане “модерен и проспериращ с икономическо възраждане, нови работни места и високи доходи”. Той също обеща да благоустрои междублоковите пространства и да направи безплатни паркинги.

Кольо Милев и Румен Бозуков

Бозуков каза, че в плановете му влизат намаляване на данъци върху имотите, безплатен градски транспорт, увеличаване обхвата на “синята зона” подобряване безопасността на движението.

Слуховете, че властта ще отнема децата на семействата, които не полагат достатъчни грижи за тях, който вся паника сред ромите и предизвика криминално разследване, бяха в центъра на дебатитe.

Според Радев ситуацията се е успокоила и децата са по класните стаи, но според Лечков “властите” т.е. ГЕРБ са пуснали слуха, за да подплашат ромското население. Радев отхвърли обвинението.

Спорът даде повод на Милев да коментира: “Не се работи достатъчно с хората”, и че са похарчени много пари за “меки мерки за интеграция на ромите, но тя не се получи”.

Радев посочи усилията за подобряването на образованието на ромите, на което Милев опонира, че е несериозно да се говори за образованието, когато става дума за престъпност и за произшестие със загинала наскоро на незаконно сметище жена от малцинството.

"Няма контрол над квартал "Надежда", каза той.

Според Лечков с ромската тема се злоупотребява.

"Понеже стана дума за интеграция, да се интегрираме всички, да не говорим за малцинствени групи, а всичко да бъде под общ знаменател", каза той.

Според Бозуков, който определи последните три кметски мандата като “провалени”, “ромската махала е един проблем, който господата не искат да засегнат, защото там е един инкубатор на гласове”.

Той не уточни кой как се възползва от “инкубатора”.

Радев изтъкна като главно предимство на своето управление, че е заменил 20 милиона лева необслужван дълг към банки на общината с облигационна емисия и така е намалил двойно лихвите по дълга, ликвидирайки лошите задължения на общината.

Радев го атакува за това, че по негово време са били осъществени проекти за 115 милиона лева, докато през мандата на ГЕРБ те са за 20 милиона лева. Лечков се вклини в спора, принуждавайки опонентите си да признят, че повечето от проектите ги е започнал той.

Конкурентите притиснаха Радев да признае косвено, че местният ТЕЦ изгаря отпадъци от чужбина, но той посочи, че това става с екологично разрешително.

Чистотата на въздуха в Сливен е проблем, защото 40 процента от населението се отоплява с въглища и дърва, 36 на сто - с електроуреди, а само 20 на сто ползват централно отопление от ТЕЦ-а, който е един от най-големите замърсители в района.

Милев посочи, че “вече 10 години правителството на ГЕРБ забавя завършването на пречиствателната станция” в града.