Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Еврокомисарят за цифровата икономика и общество Мария Габриел се срещна в Брюксел със съоснователя на „Майкрософт“ Бил Гейтс, съобщиха от представителството на ЕК в София.

Двамата обсъдиха как може да се задълбочи сътрудничеството по общи приоритети за научноизследователска и развойна дейност за глобално здраве и чиста енергия.

Специално внимание бе обърнато на съвместното финансиране за клинични изпитания на лекарствени продукти за справяне с инфекциозните заболявания, засягащи предимно района на Африка южно от Сахара. Габриел и Гейтс бяха единодушни, че е необходима гъвкавост при финансирането на стратегически изследвания за болести, свързани с бедността.

Еврокомисията вижда това партньорство в контекста на Глобалното здравно партньорство с държавите членки и африканските страни. То може да бъде в рамките на бъдещата програма „Хоризонт Европа“, изтъкна българският комисар.

Двамата обсъдиха и важността на бюджета за изследвания и иновации, които са от съществено значение за изпълнението на Зеления пакт, както и възможностите, предоставяни от това партньорство. Фондацията на Бил Гейтс смята да увеличи своята част от бюджета с 20 милиарда долара на година.

Гейтс се срещна и с няколко евродепутати, сред които и българката Ева Майдел, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. Основателят на „Майкрософт“ разказа за работата си за решаване на проблеми в Африка като глад, недобро здравеопазване, бедност и климатични промени.

„Миграцията е една от темите, които предизвикват най-голямо разделение не само в ЕС, но и в света. Необходими са партньори като фондацията „Бил и Мелинда Гейтс“, за да се намери устойчиво решение и да се намалят икономическите причини за миграция. Трябва да се съсредоточат усилия в развитието на държавите от Африка. Нека работим заедно“, предложи Майдел.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.