Националният отбор на Англия е готов да напусне терена още при първите прояви на расизъм по време на европейската квалификация с България на стадион "Васил Левски" в понеделник. 

Това заявиха националите на "трите лъва" Тами Ейбрахам и Трент Александър-Арнолд по време на пресконференция в Лондон. Ейбрахам изтъкна, че в тима са обсъдили казуса и са стигнали до единодушно решение.

Има протокол от три стъпки на УЕФА, но англичаните са готови да го нарушат и да си тръгнат от игрището моментално.

За това предупреди селекционерът Гарет Саутгейт още през миналия месец, когато изтъкна, че знае за проблемите с расизма по българските стадиони и с наши фенове. Изявлението му предизвика остра реакция на Борислав Михайлов и писмо до УЕФА и футболната асоциация на Англия.

Англия гостува в Прага в петък, а в понеделник играе с България.

"Ако се случи на един от нас, значи се случва на всички, започна младокът Ейбрахам, който впечатлява от началото на сезона с екипа на "Челси". - Хари Кейн дори заяви, че ако дори само един играч понесе обиди, всички заедно напускаме терена."

Би Би Си припомня, че част от стадион "Васил Левски" ще е затворен заради расистки прояви - един блок. И че УЕФА и този сезон наказа "Левски" и "Локомотив" (Пловдив), а "сините" "излежаваха" санкция за празен стадион в две домакинства, наложена още през миналата година. Все за расизъм.

"Обсъдихме този протокол - продължи Ейбрахам. - Хари Кейн постави въпроса дали, вместо да чакаме трите стъпки, направо да прекратим мача, независимо какъв е резултатът, ако се почувстваме засегнати. Ако се случи нещо такова и се стигне до предупреждение на стадиона, но после обидите не спрат, а продължат, ще трябва да вземем решение - целият отбор и щабът." 

В същия дух се изказа и Александър-Арнолд:

"Ако нещата излязат от контрол, ще трябва да подходим различно. Това е решение, което вземаме като отбор. Няма значение дали един е обиден или целият тим, ние сме едно. Никой не би трябвало да се чувства некомфортно на терена. На всеки трябва да се даде възможност да играе в нормална среда. Ние сме като семейство."

Протоколът на УЕФА включва първо предупреждение по радиоуредбата на стадиона, след това временно прибиране на отборите в съблекалните и ако расистките възгласи (или плакати, транспаранти и т.н.) продължат, прекратяване на срещата.