Нидерландското правителство заяви, че вече няма да използва името "Холандия" в свои официални документи. От днес името на страната ще бъде само "Нидерландия", съобщава британското издание "Гардиан". В момента двете имена се използват като синоними от хора по целия свят, както и от жителите на самата страна. 

Въпреки широкоизвестното "Холандия", названието всъщност обозначава само две провинции - Северна, където се намира столицата Амстердам и Южна Холандия. Подобен е примерът с Великобритания и Англия - синекдоха между истинското име и най-важния и известен регион на страната. 

Така след години на объркване как точно е истинското име на Нидерландия, правителството е решено да изгради нов имидж на страната - насочен към всички региони и по-малко центриран около Амстердам. Освен това, властите се надяват да отклонят вниманието от стериотипното разбиране за държавата, свързано основно с улицата на червените фенери и кафенетата, където може да се пуши амстердамска марихуана. 

Името "Нидерландия" ще бъде използвано във всичките официални документи на страната, съгласно постигнато споразумение между Комитета по туризъм, правителството и най-големите предприемачи. Решението ще бъде промотирано по време на годишния песенен конкурс "Евровизия", който ще се проведе в Ротердам през май 2020 година. Националният отбор по футбол - една от емблемите на държавата, също ще промени името си.

Северна и Южна Холандия са част от древен и проспериращ окръг, наречен "Холандия". През 1581 г. той спира да съществува самостоятелно и става част от Република на седемте обединени провинции, създадена след получената в битките срещу испанското правителство независимост. Окръг "Холанд" обаче остава административно подразделение и при управлението на френския завоевател Наполеон, а след неговото поражение и повторно извоювана независимост, страната започва да се нарича Обединено кралство на Нидерланд - дума, която означава "ниска земя". Половината от територията на страната е на по-малко от метър надморска височина.