Председател на секционна избирателната комисия (СИК) в район „Източен“ в Пловдив е бил сменен, след като е установено, че е неграмотен. Това съобщи председателят на 16-а Районна избирателна комисия (РИК) Деница Чингарова, предаде Дарик радио. Мястото му е било заето от неговия заместник.

Иначе изборният ден в Пловдив започна безпроблемно. Получени са само 3 устни сигнала за нарушение и два от тях са от район „Източен“. Единият е за продажба на гласове, а другият - за струпване на групи, говорещи на чужд език. И в двата случая след проверка не са установени нарушения.

Третият сигнал е от район „Северен“ и е за поставен транспарант на определена политическа партия пред училище. Проверката на място е открила въпросния рекламен материал и застъпник на партия, на която е бил транспаранът, го е премахнал. Избирателната активност в Пловдив е 4.41% към 9,30 ч. На евровота по същото време тя е била 4,20%.

Член на 111-а СИК в Стара Загора пък се е явил сутринта в нетрезво състояние. Това каза шефът на РИК Таньо Байраков, съобщи БГНЕС. Той е бил от квотата на ДПС и също е бил отстранен.

Към 10 ч са гласували 11 038 избиратели в Стара Загора или 7,58%. 4548 избиратели са гласували. в Казанлък, което е 6,5 %. 1582 са гласували в Чирпан - 8,22%. В Раднево са гласували 2449 избиратели – 13,79%.