Защо в Благоевград са най-ниските заплати в България според Националния статистически институт, качествени ли са ремонтите и кой цапа въздуха - това бяха част от акцентите от дебатите за кмет на Благоевград по бТВ тази сутрин. 

На площада в града телевизията бе поканила четирима от претендентите, които според социологическо изследване по поръчка на медията са на първите четири места по доверие. Това са настоящият кмет Атанас Камбитов от ГЕРБ, независимият кандидат Румен Томов, подкрепен от БСП, претендентът Иван Ризов от ВМРО и Росен Георгиев от НФСБ.

Скоро след представянето и встъпителните думи се появи въпросът защо пред 2009 г. Благоевград е обявен за най-добър град за живеене, а 10 години по-късно е с най-ниските заплати в България. Камбитов обяви как няма място за инвеститори, защото липсват терени - затова и приоритет е бъдещо изграждане на Индустриална зона в града с помощта на правителството. Той обаче откри и други причини - първо, че статистиката е за областта, а не за града. 

"Ако вие мислите, че Побит камък, Якоруда е Благоевград... с цялото ми уважение към хората", обяви кандидатът на ГЕРБ. След това обвини един от опонентите си Румен Томов - че също допринасял за лошата статистика. 

(Според проверка на Клуб Z за населените места в област Благоевград - село Побит камък в община Якоруда, която е част от областта, няма. Село с такова име има в община Сърница, област Пазарджик и се намира на 27 км от Якоруда.  - б.р.)

"На колко се осигурявате вие? На 560 лв... Работниците ви - на 510 лв", обърна се Камбитов към Томов. 

Последният, който има собствен бизнес, обяви, че се осигурява по закон, а в края на годината разпределя печалба от фирмата си като неин собственик. Той обаче отрече работниците му да се осигуряват на споменатата сума. Камбитов на свой ред отказа да каже откъде има информацията за бизнес делата на кандидата, подкрепен от левицата. 

Иван Ризов от ВМРО, който също има бизнес в района, отсече, че при него всичко е прозрачно, а хората му се осигуряват според реалната заплата, която получават. Бизнес няма кандидатът на НФСБ Росен Георгиев, стана ясно от дебата. 

Темата с осигуровките не беше единствената, попадаща в графата "лични атаки". Камбитов бе попитан от гражданка от публиката за участие в т.нар. "Апартаментгейт" и луксозна къща. На свой ред той отвърна, че дъщеря му, която била намесена в историята с апартаментите, е на 30 години, омъжена, а съпругът й има фирма. Въпросната къща пък била от много преди Камбитов да влезе в политиката. 

По-голямата част от дискусията бе опит на кандидата на ГЕРБ да защити проектите и ремонтите, направени досега. Камбитов няколко пъти повтори, че в мандатите му досега е привлечено финансиране за 311 млн. лв. Той припомни, че Благоевград е първенец по саниране. И Томов, и Ризов, и Георгиев обаче поставиха въпроса какво е качеството, имаше и обвинение, че само определени фирми са печелили обществените поръчки, но не местните такива. То дойде от Ризов от ВМРО. Камбитов отрече.

За качеството на ремонтите кандидатът на БСП изненадващо заяви, че това "не е мой проблем", а на фирмите, ангажирани с контрола и строителния надзор. Опонентите се обединиха, че трябвала инспекция на качеството, а Георгиев от НФСБ обяви, че проектите на Благоевград в последните години били "усвояване" на пари, но под въпрос било изпълнението. 

Всички от кандидатите, които имат собствен бизнес, декларираха, че ако влязат в общината - като кмет или като общински съветници (Томов не участва във вота за местен парламент - б.р.) фирмите им няма да участват в обществени поръчки.

Сред темите бе и достъпът до минерална вода за общинския басейн, какъвто няма, въпреки че водопроводът е строен от общината и струва 390 000 лв. 

Защо е мръсен въздухът?

В репортаж бТВ показа данни за замърсяването на въздуха в Благоевград. Според тях през поне 65 денонощия годишно въздухът е запрашен и мръсен над нормата при допустими по стандарт 35 дни годишно. Основните замърсители са битовото отопление, транспорта и промишлеността. Данните на общината показват, че над 60% от домакинствата се отопляват на дърва или въглища, а газифицирани са под 1%. Най-големи замърсители са жилищата в централната градска част. Граждани път питаха за замърсяване от комина на Биотец "Рубин". 

Ето част от отговорите на кандидат-кметовете по темата: 

"Замърсяването от комина на Биотец "Рубин" не е основният проблем на Благовград. Община Благоевград няма правомощията да спре теца. Правихме многократни проверки. 80% от замърсяването на въздуха се дължи на битовото отопление през зимата, както и на градския транспорт. Правим зелен пояс", обясни Камбитов. 

Според Румен Томов въпросът с комина трябва да се реши кардинално, като се задължи фирмата да сложи необходимите филтри за производство. 

Иван Ризов също съобщи, че жалбите от граждани срещу комина са много, правят се проверки, но проблемът не е решен. И поиска общинският съвет да направи независими експертни комисии, за да може да се реши казусът.

За Росен Георгиев въпросът с биотец "Рубин" може да бъде решен само от контролните органи. А през лятото въздухът е мръсен, защото има запрашаване заради нередовното миене на улиците. "Колкото и средства да задели общината за това, в момента не може да бъде по-добре, защото техниката на фирмата, която я изпълнява, е 50-годишна", смята той. 

В края на дебата Камбитов и Ризов обявиха защо гражданите на Благоевград трябва да подкрепят именно тях. А Томов и Георгиев наблегнаха на призива хората на Благоевград наистина да отидат до урните. И да избират според възгледите си, но да гласуват.