Премиерът Бойко Борисов посети праисторически солодобивен и градски център Провадия - Солницата, а по време на разходката му бе обяснено многократно, че това е "европейският център на цивилизацията", откъдето е тръгнал "иновационния бум на Европа".

Цитатите са от неговия гид - археологът чл.-кор. проф. Васил Николов от НАИМ – БАН, който разведе Борисов и делегацията му, състояща се от министрите на финансите и на културата Владислав Горанов и Боил Банов. Проф. Николов разходи гостите си из близо 300 дка разкопки на стария град, датиран от епоха преди траките - 5500 - 4250 г. преди Христа. Това е периодът на халколита (каменно-медната епоха - б.р.) По думите му става дума за най-старата каменна крепост в Европа, която е откривана до момента. На място се е произвеждала сол, която по това време е еквивалентът на парите. 

Обходени бяха крепостните стени, които били иновативни - преди самата стена са открити радиални стени, които правят така, че крепостта не може да бъде щурмувана от повече от двама души, защото не могат да минат в тесния тунеп, стана ясно от разказа на учения, който води разкопките. Показани на премиера бяха и местата, в които се е произвеждала солта. Самият градски център се състои от производствен солодобивен център с обредни ями, неукрепено и последващо укрепено с каменни стени селище (цитадела), ритуално поле (ямно светилище), некрополи и засега неизследван производствен керамичен център. Проучванията започват преди 13 години, а мястото се определя от родните учени като един от най-значимите праисторически обекти в Югоизточна Европа.

По време на разходката Борисов сравни солния център с "нещо като БНБ, трезор" - заради това, че тогава солта е била пари. Той заръча на проф. Николов да започне да прави разчетите си колко ще струва довършването на разкопките и съхранението на праисторическия градски център и превръщането му на атракция за туристи. "Не трябва парите да те спират", каза премиерът на археолога.

На Боил Банов пък поръча да се говори историята на солния център в Провадия да влезе в учебниците по история. Затова министърът щял да говори с колегата си в образованието Красимир Вълчев, стана ясно от разговора им - традиционно вече излъчван на живо във фейсбук профила на Бойко Борисов.

Министър-председателят установи, че мястото се намира на около 10-ина км оттам, откъдето ще минава северната магистрала и на място ще идват "скъпите туристи", а за Слъчнев бряг винаги щяло да има желаещи.

По-късно самият Борисов сподели във фейсбук накратко впечатленията си:

Посетих още едно от прекрасните исторически места в България - Праисторическия солодобивен и градски център Провадия-Солницата. Това е най-старият солодобивен център в Европа, превърнал се в първия праисторически град на нашия континент. Състои се от укрепено с каменни стени селище, производствен солодобивен комплекс, ритуално поле и некрополи и заема площ от около 200 дка. Много съм доволен от работата на археолозите. Поех ангажимент правителството да осигури средствата за довършването на археологическите проучвания и осигуряване на нужните условия, за да бъде мястото достъпно за туристи.