Северна Корея потвърди днес, че вчера е изстреляла балистична ракета от подводница край източното си крайбрежие, предаде Ройтерс, като се позова на официалната информационна агенция КЦТА.
В съобщението се казва, че става въпрос за нов тип ракета, наречена "Пукгуксон-3". Тя е била изстреляна от вертикално положение, уточни КЦТА, потвърждавайки преценката на южнокорейските въоръжени сили.

В съобщението се подчертава, че "успешният опит с нов тип балистична ракета, изстреляна от подводница, е от голямо значение, тъй като възвести нова фаза от сдържането на заплахата за КНДР от външни сили и по-нататъшното укрепване на военната й мощ за самоотбрана".

КЦТА увери, че тестът "не е имал неблагоприятни последици за сигурността на съседните страни". Севернокорейският лидер Ким Чен Ун "изпрати топли поздравления" на онези, които извършиха успешния опит, пише още в съобщението, като се уточнява, че самият той не е присъствал на теста.

Северна Корея извърши ракетния опит ден след като обяви, че ще възобнови преговорите със Съединените щати за слагане на край на ядрената си програма. Според анализатори това е най-провокативният севернокорейски тест от началото на преговорите миналата година, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.