Дясноцентристката коалиция на латвийската премиерка Лаймдота Страуюма е победител на парламентарните избори, според първите прогнозни резултати от екзитполовете.

Партиите от управляващата коалиция печелят 63 места в 100-местния Сейм срещу 23 за техния проруски противник.

953 избирателни бюра бяха отворени в Латвия и още 98 в 41 страни по света.

На първо място е дясната партия "Единство" с 23.8 на сто от гласовете. След нея се нарежда с 21.6% опозиционната партия "Съгласие", а трета - "Съюзът на зелените и селяните", също от правителствената коалиция. Следват и други десни организации.

Официалните резултати ще започнат да се обявяват след полунощ. Но отсега е ясно, че десницата убедително печели и дори да има някакви различия в прогнозата, те няма да окажат влияние върху управлението на страната.

Вотът в Латвия се проведе под напрежение, създадено от кризата в Украйна и анексирането на Крим. Путин няколко пъти обяви, че Русия ще брани рускоезничното население навсякъде по света. А парадоксът е в това, че в прибалтийската република руснаците са 23 на сто от населението срещу едва 17 процента в Украйна, където се води война. Но засега руското население в Латвия не е поискало помощ от Москва.

Най-вероятно Лаймдота Страуюма ще оглави и новото правителство, смятат местните наблюдатели.