Световната търговска организация (СТО) понижи отново, при това много рязко, прогнозите си за растежа на глобалната търговия през тази и следващата година, визирайки растящото търговско напрежение главно по оста САЩ - Китай, предава БНР.

Новите актуализирани данни на организацията предсказват увеличаване на обема на световната търговия с едва 1,2% за тази година и с 2,7% през следващата 2020 г. Резултатите рисуват рязка низходяща крива сравнение с предишната прогноза от април, която показваше увеличаване на международната търговия с 2,6% през 2019 г. и с цели 3% за другата. 

"Търговските конфликти са най-големият риск в низходяща посока за новите прогнози, като макроикономическите шокове и финансовата нестабилност са също потенциални фактори, които могат да задействат един още по-силен спад в международната търговия", се посочва в новия доклад на Световната търговска организация.

"Влошаването на перспективите пред търговията е обезкуражаващо, но не и неочаквано“, заяви генералният директор на СТО Роберто Азеведо и допълни: "Освен преките им въздействия, търговските конфликти увеличават несигурността, карайки част от бизнеса да забави своите инвестиции за повишаване на производителността, която е от съществено значение за повишаване на жизнения стандарт".

Както обикновено, освен търговските войни, отрицателно влияние върху растежа оказват продължаващата несигурносто около излизането на Великобритания от Европейския съюз както и тенденцията към разхвабване на паричната и лихвена политика в развитите икономики. 

САЩ - Китай

Търговската война между двете най-големите икономики в света предизвиква най-много притеснения, смятат експертите. Такова мнение неколкократно е споделяно от бъдещият почти сигурен шеф на Европейската централна банка Кристин Лагард, както и от новият директор на Международния валутен фонд - българката Кристалина Георгиева. 

През последните месеци двете страни не спират да си разменят нови и все по-високи мита за вносните стоки. Въпреки наблюдаваното през последната седмица разведряване на обстановката, малко преди края на петъчната борсова сесия, американски медии съобщиха, че САЩ имат намерение да блокират всички американски инвестиции за Китай. Това на практика означава, че администрацията търси начин да премахне всички китайски компании от американските фондови борси. 

Следващият кръг от преговори между двата гиганта е насрочен за 10 октомври във Вашингтон.