Протестиращите срещу глобалното затопляне ученици заплашват да бойкотират Кралския Шекспиров театър в Лондон заради връзките на институцията с енергийната компания „Бритиш петролиум“ (BP). В писмо, изпратено до театъра, група, представляваща младите хора в цяла Великобритания, се казва, че ще спрат да посещават театъра, ако той не прекъсне взаимоотношенията си с четвъртата по големина енергийна компания в света, съобщава „Гардиън“.

Заплахата за бойкот идва посред нарастващото притеснение сред младите хора за настъпващата климатична криза. Миналата седмица милиони ученици от над 150 държави по цял свят не отидоха на училище в петък, а излязоха с плакати в защита на планетата. На 23 септември 16-годишната шведска тийнейджърка Грета Тунберг обвини световните лидери в ООН в бездействие и говори за тяхното „предателство“ към младите поколения.

Същевременно енергийната компания финансира специална програма за посетители на театъра от 16 до 25 години – за тях билетите са по 5 паунда (за останалите спектакли билетите са между 20 и 30 паунда). Протестиращите обаче казват, че връзките на институцията с компанията ги поставя в много сложно положение.

„Ако ние, като млади хора, искаме да гледаме представление на достъпни цени във вашия театър, то тогава ние ще подпомогнем промотирането на компания, която активно разрушава нашето бъдеще, като унищожава климата ни – пише в текста на писмото. – Като организация, която се интересува от промените в климата, просто няма логика Кралският Шекспиров театър да приема спонсорството на компания, която е третият най-голям корпоративен източник на парникови газове в историята.“

Натискът над културните институции да преустановят партньорството си с големи петролни компании постепенно се засилва – тази година бяха проведени редица протести на хора на изкуството и на екоактивисти пред вратите на Британския музей, Националната портретна галерия и Националния исторически музей.

През юни актьорът Марк Райлънс, който над 30 години преподаваше на младите театрали и помагаше в продуцирането на някои представления в театъра, напусна Кралския Шекспиров театър именно заради връзките му с „Бритиш петролиум“.

Аргументът на стачкуващите за климата е, че театърът „се нуждае много повече от младите хора, отколкото от „Бритиш петролиум“, особено като се има предвид, че основната публика на най-хитовото шоу на институцията, мюзикъла „Матилда“, са младежи.

От театъра казват, че приветстват дебата по темата и ще отговорят на писмото, щом го получат. Уверяват, че работата им с над 500 хил. ученици ежегодно означава, че ценят техните мнения и тревоги.