Безплатната поддръжка на програмата "Уиндоус 7" (Windows 7) е към своя край - на 14 януари 2020 г. тя приключва.

След това от "Майкрософт (Microsoft) ще предлагат само разширена поддръжка - И Ес Ю (ESU - Extended Security Updates), която обаче ще бъде платена.

От компанията на Бил Гейтс обаче ще направят изключение, обявиха те - за машините за гласуване, които ползват излязлата преди десетилетие операционна система.

Причината е, че поради съображения за сигурност промените в подобни устройства се правят бавно и внимателно. От Microsoft са наясно, че преминаването към по-нова версия на Windows бързо за тях е технически невъзможно.

Същевременно рискът за провеждането на изборите при евентуални кибератаки е твърде голяма. Поради това те продължават да се нуждаят от навременни актуализации на сигурността.

Въпреки множеството проблеми с този тип вот в по-голямата част от САЩ се гласува машинно. С машини (но и не само) ще бъде проведен и президентският вот през 2020 г. В добавка "Уиндоус 7" се ползва и от много други компании, които осигуряват машинно гласуване по света - предимно в държави от третия свят.

"Уиндоус 7" ще навърши 10 години след месец, като дълги години бе една от най-популярните и хвалени версии на операционната система на "Mайкрософт" - особено след множеството критики към "Уиндоус Виста" (Windows Vista). Все още 24 но сто от всички компютри са с "Уиндоус 7" и 30,9 процента от всички компютри с "Уиндоус" ползват тази версия. С излизането на "Уиндоус 10" (Windows 10) през 2015 г. обаче "Mайкрософт" започна агресивна и невиждана досега кампания, с която да накара потребителите да минат към т.нар. последен Уиндоус, и той вече е инсталиран на 47 на сто от традиционните персонални компютри по света.