Пациентът,  диагностициран с ебола в САЩ, е бил в контакт с над 80 души, предаде Ройтерс.

От тях между 12 и 18 човека са имали пряк контакт с болния и ще бъдат наблюдавани за симптоми на заразата.

Здравните власти в щата Тексас наредили на четирима роднини на пациента да си останат у дома за евентуален инкубационен период.

Либериецът Томас Ерик Дънкан пристигнал в Далас на 20 септември от родината си, за да посети роднини. Тогава той не е показвал никакви симптоми на ебола. На 24 септември обаче африканецът се почувствал зле. Ден по-късно той отишъл в местна болница, но оттам бил изписан на 26 септември и пратен у дома си.

Едва на 30 септември Дънкан бил диагностициран със закъснение с ебола. Инкубационният период на заболяването е от 2 до 21 дни и човек, заразил се с вируса, не може да го предаде, докато не се появят симптомите. Те са главоболие, треска или повръщане и диария. Хеморагичната треска се предава при пряк контакт с телесните течности на заразен човек.

Отгоре на всичко Дънкан повърнал на открито пред дома си, докато го качвали в линейката. Това е допълнителна опасност за околните, предупредиха властите в Далас

Президентът Барак Обама обеща федерална помощ на кмета на града за борбата с ебола.

Същевременно стана ясно, че американски телевизионен оператор се е заразил с вируса на ебола в Либерия. Той работил на свободна практика за телевизия Ен Би Си в западноафриканската страна. Операторът ще бъде откаран в САЩ за лечение.