Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Пагубният ефект на пластмасата в океаните е добре описан, но ново изследване показва, че тези боклуци намаляват и плодородието на почвата, съобщи в. "Индипендънт".

Учени от университета "Англия Ръскин" установиха, че микропластмасата спира растежа на червеите, а това има сериозен ефект върху цялата екосистема и пречи на растежа на селскостопанските култури, които използваме за храна.

Излагането на пластмаса, каквато се използва за производството на бутилки и торбички за пазар, намалява теглото на дъждовните червеи с 3,1 процента за 30 дена. Ако за същия период те са в чиста пръст, теглото им се увеличава с 5,1 процента.

Това е обезпокоително, защото дъждовните червеи са "инженерите на екосистемата" - те поглъщат мъртва органична материя и допринасят за наситеността с хранителни елементи. Ако растежът им се забавя, биоразнообразието може сериозно да се наруши.

Учените са изследвали ефекта от полимлечната киселина - биоразградим полимер, от полиетилена с висока плътност и от текстилния акрил и найлон върху почвата. Те са установили, че полиетиленът, използван в пластмасовите бутилки и пазарните торбички, намалява рН на почвата. Полимлечната киселина намалява растежа на тревата и поникването на семената й. 

БТА

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.