Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

„Искам да ви поверя ролята на комисар за иновациите и младежта.“

Така се обръща в писмото си до Мария Габриел председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен. Веднага след като тя представи екипа на бъдещата Еврокомисия, бяха разпространени писмата й до всички бъдещи комисари.

„Най-добрата инвестиция в нашето бъдеще е в нашата младеж, нашите иноватори и нашите изследователи. Образованието, изследванията и иновациите ще бъдат ключът към нашата конкурентоспособност и способността ни да бъдем начело в прехода към неутрална към климатичните промени икономика и нова дигитална епоха“, пише Фон дер Лайен.

Според нея става дума хората да бъдат въоръжени със знания, жизнен опит и умения. А това може да помогне на гражданите да намерят европейски решения за най-належащите глобални въпроси.

„Като си сътрудничим чрез езиците, през границите и с дисциплините, можем колективно да се справим с предизвикателствата пред обществото и съществуващия сега недостиг на умения“, убедена е Фон дер Лайен.

Културата и спортът също ще бъдат важни за подобряването на психическото и физическото благосъстояние, както и за създаването на работни места и растеж.

Образование, научни изследвания и иновации

„Вашата задача през следващите пет години е да впрегнете този потенциал и да гарантирате, че образованието, изследванията и иновациите ще ни помогнат да реализираме нашите амбиции и по-дълбоки цели“, обръща се председателката на ЕК към Мария Габриел.

И изброява приоритетите на еврокомисарката в тази сфера:

• Да гарантира бързо споразумение за пълно прилагане на програмата „Хоризонт Европа“ заедно със страните членки и изследователската общност и в сътрудничество с другите комисари;

• Да гарантира достатъчно голям приток на инвестиции в революционните изследвания и иновации, най-вече чрез Европейския съвет за иновации;

• Да работи с държавите членки за изграждането на истинско Европейско изследователско пространство;

• Да гарантира, че изследванията, политиката и икономическите приоритети вървят „ръка за ръка“. Това включва работа с еврокомисарите по всички политики в Съюза, като така бъде допринесено за новата индустриална стратегия и създаването на новите тематични мисии в рамките на бъдещата програма „Хоризонт Европа“;

• Да подкрепи утрояванетона парите за програмата „Еразъм+“ в рамките на следващия бюджет. Всички бенефициари трябва да се възползват от възможностите на програмата;

• Да ръководи превръщането на Европейското образователно пространство в реалност до 225 г., като работи в тясно сътрудничество с регионалнитеи националните власти. Това включва премахване на бариерите пред обучението, подобряванетона достъпа до качествено образование и улесняването на движението из страните на обучаващите се;

• Да насърчава предимството и свързването в мрежа на европейските университети. Това ще насърчи студентите да получат образование чрез комбиниране на следването в няколко европейски страни;

• Да се съсредоточи върху дигиталната грамотност и образованието с цел запълване на пропуските в тази сфера. Мария Габриел трябва да ръководи актуализирането на Плана за действие за дигиталното обучение и да проучи как може да бъдат засилени онлайн курсовете. ОТ еврокомисарката се очаква и да помогне още от най-ранна възраст хората да имат представа за дезинформацията и други заплахи онлайн;

• Да максимализира потенциала на програмите за обмен с цел подобряване на международното сътрудничество при образованието.

Кутура, младеж и спорт

Независимо дали става дума за история, архитектура, литература, музика, кино, изкуство или спорт, културата е свобода на изразяване, идентичност и ранообразие, пише Урсула фон дер Лайен. Културата дава на младите много възможности и е двигател на икономиката.

Председателката на ЕК отбелязва, че е важно да се насърчава и пази културното наследство. Към Мария Габриел са отправени следните изисквания в тази сфера:

• Да гарантира изпълнението на Новата европейска програма за култура. Особено важна задача е разработването на начини за засилване на ангажимента на Европа за опазването на културното наследство – най-вече чрез дигитални технологии;

• Да насърчава творческите индустрии като катализатор на иновациите, създаването на работни места и растеж, както и чрез максималзиране на потенциала на една амбициозна програма „Творческа Европа“.

• Да насърчава спорта като инструмент на приобщаването и благоденствието. Част от това начинание е разширяването на обхвата на спортните награди на ЕС #BeInclusive и разрастване на Европейската спортна седмица с цел привличането на повече хора;

• Да стимулира културното сътрудничество като част от партньорството на ЕС със страните по света. Мария Габриел трябва да работи с изпълнителния зам.-председател на ЕК за подготвеността на Европа за дигиталната епоха (Маргрете Вестагер – б.р.) по въпроси, свързани с научните изследвания и иновациите. А със зам.-председателя, отговарящ за съхраняването на европейския начин на живот (Маргартис Схинас - б.р.) гя ще работи по въпросите, свързани с образованието, културата, младежта и спорта. Българската комисарка ще отговаря и за Центъра за съвместни изследвания.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.