Трагедията в Горни Лом - "плод на десетилетна човешка престъпна дейност", "разпад на институциите", "вина на всички управляващи". 

Това са само част от политическите изказвания като реакции на трагедията във фабрика "Миджур", отнела неизвестен до момента брой човешки жертви.  

Коментарите заваляха минути след взривовете, продължават и днес. Варират от призиви за висока избирателна активност, за да не се случват повече такива трагедии, до отлагане на предсрочния парламентарен вот. 

До момента коментари са направили лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, на БСП Михаил Миков, на ДБГ Меглена Кунева, на ДСБ Радан Кънев, на "България без цензура" Николай Бареков и на "Атака", както и президентството.

По-голямата част от политическите партии и коалиции обявиха спиране на предизборните си кампании и отмяна на закриването им. По закон кампаниите трябваше да бъдат закрити до 3 октомври, петък. Днес Министерският съвет обяви този ден за ден на траур.

Ето какво казаха лидерите по повод на трагедията, сполетяла не само Горни Лом, а и цяла България

Бойко Борисов: Да се вдигне избирателната активност

Лидерът на ГЕРБ гостува в сутрешния блок на бТВ, което бе обявил предварително в профила си във фейсбук. Интервюто е било планирано по друг начин. Бе поздравен от водещия със "Здравейте", за да се избегне "добро-то" в утрото, което по понятни причини не е добро. Той обаче отвърна с "То може и "Добър ден" да се каже..." - по стара традиция, за да покаже, че става много рано.

Първи въпрос: "Спира ли ГЕРБ предизборната си кампания?"

"Какво има да се спира на кампанията, има един ден. Не знам защо си правят някакъв допълнителен имидж с това, че щели да спират кампанията. На кой му се пее или танцува, или му се играе хоро в тази ситуация. Тези декларации малко ми звучат като неестествени. То е естествено да е спряна вече", отвърна Борисов. 

"А естествено ли е да има избори? На кой му се гласува?", попита водещият.

"Напротив, изборите са най-важното нещо, за да не се получават подобни неща. Колкото по-стабилна става държавата, колкото по-стабилно управление има, толкова по-стабилни институции", отвърна Борисов. 

По повод факта, че фирмата има съставени актове за нарушения отпреди две седмици, както и че това не е първият инцидент в завода (първият датира от времето на управление на ГЕРБ), Борисов се обяви за "кадринален" подход - отнемане на лицензи.

"Явно всички, които са управлявали са правили компромиси. Акт, акт, глоба. Вместо да му вземат лиценза и да го затворят. Заради работните места и заради всичко останало, са подхождали по този начин"

На въпрос, свързан с броженията, че служебният премиер проф. Георги Близнашки, знаейки за трагедията, обяви, че отива на стадиона да гледа мача "Лудогорец"-"Реал" (Мадрид), защото бил настоятелно поканен от ръководството на българския тим, Борисов отговори:

"То на стадиона се вижда кой е. Не съм бил на мача, но не мога да не кажа, че всъщност "Лудогорец" извърши подвиг в същото време, защото реално те си победиха великия "Реал" (Мадрид) в същото време".

После лидерът на ГЕРБ влезе в политическата тематика като отново заяви, че би взел мандата за съставяне на правителство при не по-малко от 110 депутати. Обвини и Реформаторският блок, че се занимавал само с ГЕРБ, а не и с бившия соцлидер, понастоящем евродепутат - Сергей Станишев.

Михаил Миков: Неудачно е да водим политически разговор в този момент

Лидерът на БСП говори пред сутрешния блок на Нова тв. Пак по предварителен план той трябваше да участва в студиото като част от т.нар. лидерска битка по Нова. Вместо това, като бивш депутат и настоящ кандидат от северозападния регион, той бе отишъл и на място в Горни Лом. 

Миков обаче бе питан по-скоро в качеството му на бивш министър на вътрешните работи, отколкото като лидер на коалиция, явяваща се на изборите.

"Здравейте, не е добро това утро", отвърна Миков на поздрава на водещия "Здравейте".

Обясни, че преди 14-15 г. е влизал в предприятието и много пъти е разговарял с живеещите в селото. По думите му същностният въпрос бил в голямата безработица и натискът, оказван върху работниците по отношение на защитата и безопасността на труда.

"Стремейки се към печалба, частният капитал много често пренебрегва разходи, които иначе са важни за безопасността на труда. Не става въпрос за недобросъвестност, а за максимални икономии и гонене на по-висока производителност с цел по-висока печалба", уточни лидерът на "БСП лява България".

"Големият проблем в България е, че много често нещата са на хартия. Това е големият проблем от функционирането на администрацията, от функционирането въобще на държавата", заключи Миков, визирайки всички предписания и актове, издавани на завода.

На въпрос относно хода на кампанията на БСП пък отсече:

"Моля за извинение, но смятам, че е неудачно да водим политически разговор в този момент. И че закриването на кампанията трябва да бъде преустановено. Призовах всички водачи на листи и областни ръководства да преустановят воденето на кампанията по начина, по който се води във финалната й фаза. Нека да има разговори с хората, но не и публични големи мероприятия още повече когато става въпрос за големи музикални изпълнения. Това е абсурд".

Радан Кънев: Негодно управление и забравила смисъла си власт. 

Лидерът на ДСБ, част от Реформаторския блок, направи коментар в профила си във фейсбук. Ето какво гласи той:

"Бог да прости жертвите и да даде сили на близките им. Но ние да не забравяме, че трагедията не е Божие дело, а плод на десетилетна човешка престъпна дейност. 

Разпадът на институциите, правото на силния, сляпата държава, спящото правосъдие - зад всичко това стои негодно управление и забравила смисъла си власт. 

Десетки бяха инцидентите в подобни обекти, само преди 4 години имаше жертва в същия завод. Няма виновни, няма наказани... преди месец ДАНС и преди половин месец МВР са констатирали тежки и опасни нарушения. 

Но за 15 семейства, промяната е безвъзвратно закъсняла".

Меглена Кунева: Спираме кампанията, България да си вземе поуки

Лидерът на Движение "България на гражданите", също част от Реформаторския блок, коментира пред агенция "Фокус".

"Спираме предизборната си кампания навсякъде в страната. Да имаш комисар по бедствията и авариите, каквато е Кристалина Георгиева изглежда не е достатъчно. България трябва да вземе своите поуки", каза Кунева и допълни:

"На европейско ниво страната ни трябва да почерпи опит, но и да си свършим работата тук на място в страната си. Знаем какво се прави в производство от такъв тип, лошото е, че правилата са разписани, но никой не ги спазва".

Малко по-късно от ДБГ разпратиха прессъобщение, в което Кунева призовава членовете и симпатизантите на партията й и на реформаторите да се самоорганизират като доброволци в следващите дни.

Николай Бареков: Отложете изборите и заради автобусите от Турция

Лидрът на "България без цензура" поиска отлагане на изборите, насрочени за тази неделя. Той направи това с писмо, адресирано до президента Росен Плевнелиев и до премиера Близнашки и разпратено до медиите от пресцентъра му. Освен трагедията в Горни Лом обаче Бареков замесва в призива си и политически мотив - т.нар. автобуси с избиратели от Турция.

Ето какво гласи писмото:

"Във връзка с тежките последствия след взрива във фабриката за барут в Горни Лом и във връзка с усложнената обстановка от обстоятелството, че граждани на Република Турция, празнуващи Курбан Байрам, ще повлияят с двойно гласуване на предстоящите избори, предлагам незабавно да свикате Консултативния съвет за национална сигурност с участието на водещите партии с представители в Европейския парламент, с дневен ред от една единствена точка - отлагане на изборите с една седмица, на 12 октомври 2014 г.

От този момент ще са необходими минимум 48 часа, за да стане ясна съдбата на безследно изчезналите хора в Горни Лом и е недопустимо да смесваме от човешка гледна точка тази трагедия с деня за размисъл преди изборите.

Надявам се това предложение да не послужи за изборни спекулации от страна на моите политически опоненти, които показаха видима изнервеност и желание да злоупотребят със страховете на хората в последните часове".

"Атака": Жертвите ще лежат на съвестта на ГЕРБ, БСП, ДПС и Синята коалиция

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров не се изяви еднолично, а от партията му разпратиха прессъобщение със становище от името на всичките й членове. В него се обвиняват почти всички политформации, били в парламента, с изключение на "Атака".

"Трагедията в с. Долни Лом е резултат от политиката на правителствата на прехода, които прехвърлиха с лека ръка отговорността по обезвреждането на негодни оръжия, боеприпаси и взривни вещества на частни фирми.

Жертвите от трагедията в с. Долни Лом ще лежат на съвестта на представителите на ГЕРБ, ДПС, БСП и Синята коалиция, които отхвърлиха законопроекта на "Атака" за утилизиране на боеприпасите през 2012г. след взрива  в сладовата база за съхранение и утилизация на боеприпаси Стралджа-Мараш, чиято дейност се оперираше от частната фирма "Берета трейдинг", се казва в съобщението на партията на Сидеров и се изброява какво е предвиждал законопроектът за затягане на контрола при утилизация.

Накрая атакистите изказват съболезнования към близките и семействата на загиналите.

Росен Плевнелиев: Арогантно неспазване на правилата

По обяд съболезнователен адрес изпратиха и от екипа на президента. Днес Росен Плевнелиев трябваше да раздаде годишните награди "Джон Атанасов", но заради трагедията церемонията бе отменена.

"Държавният глава изразява най-искрените си съболезнования на семействата и близките на загиналите и надежда за бързото възстановяване на ранените при този трагичен инцидент", се посочва в съобщението от "Дондуков" 2 .

"Невинни човешки животи бяха загубени, заради арогантното неспазване на предписанията и установените правила на държавните институции за работа с взривни вещества. За съжаление това не е прецедент, а поредният случай, който води до смъртта на работници, обезвреждащи боеприпаси", счита президентът.

Той призовава за "категорична намеса от страна на отговорните институции, които да бъдат безкомпромисни при проследяване на изпълнението на направените предписания за безопасност при работа".

Георги Близнашки: Без изявления, с нищо не спомагат

Премиерът обяви днес чрез пресслужбата на Министерския съвет, че отмяня публичните си събития днес и утре и няма да дава изявления.

Ето какво гласи съобщението:

"От свое име и от името на служебното правителство министър председателят проф. Георги Близнашки поднася дълбоки съболезнования и се въздържа от последващи изявления, които с нищо не биха спомогнали за облекчаване на тревогите и болката на близките на изчезналите.

Министър-председателят изразява надежда, че в най-скорошен порядък фактите на трагедията ще бъдат установени от специалистите и призовава компетентните институции да продължат ефективната си работа за максимално бързо установяване на причините за катастрофата, за посочване на виновните и за предприемане на необходимите действия те да бъдат наказани с цялата строгост на закона". 

От вчера Близнашки е подложен на жестока критика в социалните мрежи заради изказването му вчера, след заседанието на Министерския съвет. Заедно с няколко министри надвечер той даде кратка пресконференция, за да обяви взетите решения. Но обяви, че се налага да си тръгне по-рано, с ето тези думи:

"Преди да дам възможност на министрите да отговорят на вашите въпроси, искам да кажа, че ми се налага да се оттегля, тъй като получих едно много настоятелно писмо от ръководството на футболен клуб Лудогорец, в което се казва, че целият български народ очаква аз да се явя на националния стадион "Васил Левски" и да подкрепя техният отбор в предстоящия сблъсък с Реал Мадрид".

Минута по-късно обаче стана ясно, че той знае за трагедията, защото в отговор на въпрос за ситуацията в Горни Лом каза с какви първоначални данни разполага. И излезе.

Все пак, оказа се, че Близнашки не е бил на стадиона, а веднага след брифинга се е прибрал в кабинета си на "Дондуков" 1.