Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Камарата на общините на британския парламент прие тази вечер закон, който забранява на правителството да изведе страната от Европейския съюз без споразумение. След приетия на три четения текст министър-председателят Борис Джонсън поиска от депутатите да гласуват за провеждане на предсрочни избори на 15 октомври, но не получи необходимите за това две трети (434) от гласовете.

Камарата гласува с 298 на 56 гласа за предложението му, като лейбъристката опозиция се въздържа. Лидерът й Джереми Корбин каза, че тя може да подкрепи предсрочни избори, когато законовата гаранция срещу напускане на ЕС без споразумение получи и съгласието на Камарата на лордовете. Той даде да се разбере, че няма да допусне предсрочни избори, след които тя да бъде отменена.

Депутатите се произнесоха за окончателното приемане на закона против Брекзит без сделка с 327 на 299 гласа. По-рано тази вечер  те го приеха с 329 на 300 гласа на второ четене. Той задължава правителството да поиска от ЕС да отложи (за трети пореден път) датата на Брекзит, която в момента е 31 октомври, за 31 януари догодина - освен ако парламентът одобри ново споразумение с ЕС или подкрепи Брекзит без споразумение с гласуване до 19 октомври.

"Мнението на това правителство е да проведем избори във вторник 15 октомври", каза Джонсън. "Ако все още съм министър-председател на 15 октомври, страната ще напусне ЕС на 31 октомври".

"Аз не искам избори, публиката не иска избори, страната на иска избори, но тази камара не остави друга възможност", добави той, посочвайки, че при тези обстоятелства "е напълно невъзможно за правителството да функционира".

 

 

Джонсън заяви, че премахвайки възможността за Брекзит без сделка, парламентът "на практика прекратява преговорите" и "предава на ЕС контрола" върху това кога Обединеното кралство ще излезе от съюза.

Той упрекна депутатите, че са го принудили "да моли ЕС за отсрочка" и декларира, че ще се опита да получи нова сделка за напускане на ЕС на неговата среща на върха в Брюксел на 17 и 18 октомври, но припомни, че ако това не стане, Британия трябва да напусне на 31 октомври. Отсрочката изисква единодушно съгласие на останалите 27 държави членки. 

Корбин заяви, че ще подкрепи предсрочните избори, когато законът бъде окончателно приет. Той посочи, че сегашното предложение за избори съдържа "отровата на (напускане) без сделка".

“Нека този закон (окончателно) мине и да получи съгласието на кралицата, тогава ще подкрепим избори, така че да не изхвръчим от ЕС без сделка", каза той. "Ние искаме избори, за да изхвърлим това правителство".

"Tози министър-председател твърди, че има стратегия", каза Корбин. "Но той не може да ни каже каква е тя. По-големият проблем за него е, че не може да каже и на ЕС. Това е като новите дрехи на царя - няма нищо там".

След гласуването на предложението за изборите Джонсън го подигра като първи в историята лидер на опозицията, който отказва възможност за предсрочен вот, защото се страхува, че ще го загуби.

 

Докато траеха дебатите и гласуванията, привърженици и противници на Брекзит се събраха край Уестминтърския дворец, в който се намира парламентът 

 

Видео Туитър

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.