Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Китайският апарат "Юйту-2" откри странен гелоподобен материал на тъмната страна на Луната, съобщи Скай нюз, цитирана от БТА.

Специалистите описват материала "значително различен от околния лунен грунт" по форма и цвят.

Роувърът, който е част от мисията "Чанъе-4", изследва тъмната страна на Луната от януари. От 18 седмици той изпраща информация на Земята.

Юй Тяни от наземния екип на сондата е открил материала, преглеждайки направените снимки. Така луноходът трябвало да се премести, но екипът е решил да го остави на място, за да изследва открития на повърхността материал.

Според учени, цитирани от https://www.sciencealert.com, вероятно блестящият гел е стъкло, което се е образувало при високата температура вследствие на удар на космическо тяло в луната, от който се е образувал кратерът.

Преди това "Юйту 2" установи, че повърхността на обратната страна на Луната е значително по-различна от това, което очакваха специалистите.

Апаратът "Чанъе-4" беше изстрелян от космодрума Сичан в югозападната китайска провинция Съчуан на 8 декември миналата година. Той успешно кацна на далечната страна на Луната на 3 януари и пусна лунохода "Юйту-2". Малко по-късно изпрати първата снимка на повърхността на обратната й страна, направена от близко разстояние.

БТА и екип на Клуб Z

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.