Унгарският премиер Виктор Орбан изрази признателност в писмо до Матео Салвини - лидера на италианската крайна десница „Лига“. Той му благодари за усилията, „от които печели Италия и цяла Европа, в това число Унгария“, съобщиха от пресцентъра на министър-председателя, предаде "Унгария днес", цитирана от Фокус.

„Ние, унгарците, никога няма да забравим, че Вие бяхте първият западноевропейски лидер, който направи опит да предотврати нелегалните мигранти да наводнят Европа през Средиземно море“, гласи част от писмото.

Независимо от бъдещото политическо развитие в Италия и от факта, че принадлежим към различни европейски партийни групи, ние Ви считаме за брат по оръжие в борбата за запазване на европейското християнско наследство и спиране на миграцията“, се казва още в писмото на Орбан.

Салвини призова привържениците си да излязат на голяма демонстрация в Рим на 19 октомври.

Той се оказа изолиран от властта, след като развали коалицията с досегашните си партньори от Движение "Пет звезди", които обаче постигнаха споразумение за правителство в сегашния парламент с лявоцентристката Демократическа партия.

Салвини се надяваше да предизвика и спечели предсрочни избори.