Ракета, предназначена да изведе сателит, изглежда се е взривила при изстрелването от ирански космически център, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Агенцията се позова на сателитни снимки. Това вероятно е трето неуспешно изстрелване в Иран тази година.

Иранските държавни медии не съобщиха за случая, но висш служител заяви в Twitter, че сателитът "Нахид-1", планиран за изстрелване от Иран, е в безопасност в лаборатория.

Снимка "Планет лабс" чрез АП.

Сателитни снимки на компаниите "Планет лабс" и "Максар текнолъджис" показаха черен дим, издигащ се над площадка за изстрелване в космическия център "Имам Хомейни" в провинция Семнан. На изображенията изглежда се виждат овъглените останки от ракета и нейната платформа за изстрелване.

През юли иранският министър на информационните и комуникационните технологии Мохамад Джавад Азари Джахруми обясни, че Иран планира още три изстрелвания тази година.

Той не коментира ракетната експлозия, но увери, че сателитът "Нахид-1" е в безопасност.

През януари и февруари тази година Иран извърши две неуспешни изстрелвания на сателити.

Според САЩ ислямската република нарушава резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която гласи, че Иран не бива извършва дейности, свързани с балистични ракети, способни да носят ядрени оръжия.