Екип от експерти, включващ бивш високопоставен британски представител в Европейската комисия, разработи план да бъде заменено резервното решение за Северна Ирландия, което е главната пречка пред сделката за Брекзит, предаде "Политико".

Te казват, че  планът вече е превлякъл "значителен интерес", пише европейското издание на американската платформа.

Предложението, подготвено от Джонатан Фол, който беше последователно шеф на няколко генерални дирекции в Комисията и последно - ръководител на специална целева група по Брекзит, и от учените Йозеф Вайлер и Даниел Сарименто "запазна едновременно целостта както на единния пазар на ЕС и на територията на Обединеното кралство", "не изисква Ирландия да бъде третирана различно от останалия ЕС или Северна Ирландия да бъде третирана различно от Великобритания" и "не обвързва Обединеното кралство с митническия съюз на ЕС, позволявайки така то да следва своя търговска политика", е казал екипът пред "Политико".

Главният принцип е, че Обединеното кралство и ЕС са свободни да имат различни регулаторни системи и митнически режими, но Обединеното кралство и Ирландия ще обявят за престъпление да се изнасят стоки през ирландската граница, които нарушават регулациите от другата й страна.

За да се избегнат митнически проверки на границата, предложението предвижда мрежа от "Европейски търговски центрове" в Обединеното кралство и в Ирландия. Те ще бъдат далече от границата и в тях ще се обработват и обмитяват всички стоки предназначени за ЕС или за Обединеното кралство, респективно - за Северна Ирландия, преди те да напуснат британската или ирландската територия.

Групата разработи плана в отговор на нарастващата вероятност от Брекзит без сделка. Министър-председателят Борис Джонсън се зарече да извади Обединеното кралство от ЕС със или без сделка до 31 октомври т.г.

"Даунинг стрийт" 10 знае за плана, но той не е бил предлаган пряко на британския премиер, пише "Политико". Фол очаква въпреки това той да предизвика дискусии с приближаването на Брекзит.

Междувременно, решението на Джонсън да замрази работата на парламента до 14 октомври предизвика масови протести и отрицателни реакции.

Петиция против одобрената от кралицата мярка, която започна вчера, събра 1 милиона подписа.

Лидерът на радикалите брекзитъри в парламента, консерваторът Джейкъб Рийс-Мог защити решението на премиера. Той каза на критиците му, че ако то не им допада "да променят правителството или закона", отбелязвайки, че те могата да направят нито едно от двете.