Пространствата около 120 пътни съоръжения на територията на страната са превърнати в нерегламентирани сметища, съобщи председателят на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" Георги Терзийски. Данните са от мащабната проверка на агенцията след пожара под мост на магистрала "Струма" край Дупница, довел до сериозно увреждане на трасето и спиране на движението. В следващите месеци ще тече ремонт. 

Планините от отпадъци на 2 метра от обгорялото съоръжение на магистралата засега остават неизвестно докога. Това е единственото огромно сметище край магистрала и републикански път е показала проверката на 3808 съоръжения. Към момента няма нито местна и държавна власт, нито съдебна, която да принуди собственикът на "Феникс Дупница" да си разчисти боклуците край пътя. Той е и с обвинение от прокуратурата заради инцидента.

РИОСВ-Перник е разпоредила на АПИ да върне отпадъците под моста на компанията, причинила пожара. Аргументът бил, че това не били боклуци, а суровина за преработка, стана ясно от обясненията на Терзийски.

Говорейкки за останалите установени нарушения, Терзийски съобщи, че в четири от случаите от АПИ открили, че през летните месеци пространства около пътни съоръжения били ползвани от граждани за отглеждане на животни. В някои от случаите добитъкът бил "едър рогат, а другаде - пернат"

Установено е кои са собствениците на животните и ще им бъдат съставени актове, увери шефът на пътната агенция. В други случаи били изхвърляни битови и строителни отпадъци, както и гуми. Там, къето конкретните виновници за сметищата не могат да бъдат установени, АПИ ще финансира почистването. Но това значи, че парите вместо да се ползват за подобряване на пътната мрежа, ще отидат за чистене. 

Терзийски призова гражданите да бъдат отговорни и им припомни, че опазването на околната среда е ангажимент не само на институциите, а и на хората. 

Разчистването на незаконните сметища около пътища ще струва около половин милион лева и ще продължи до средата на септември, каза още председателят на АПИ.